Общество

Шестгодишно дете се бори за живота си след като поглъща магнитни топчета

Опасната мода тръгва от социалните мрежи; лекарите настояват за забрана на антистрес топчетата

Шестгодишната Мария от Бургас е оперирана по спешност в „Пирогов“ след като „на шега“ гълта магнитни топчета заради TikTok предизвикателство. Това е само един от зачестилите през последните месеци случаи у нас на поглъщане на топчета, опасни за здравето и живота на деца от 5 до 15-годишни. Лекарите от „Пирогов“ настояват за забрана на продажбата на животозастрашаващите „артикули“, които нанасят огромни щети върху стомашно-чревния тракт.

За случая алармират от веригата за детски стоки ХИПОЛЕНД. Те научават за вредните топчета от родителите на 6-годишната Мария. „Родителите ни потърсиха, защото ни имат доверие и смятат, че можем да помогнем при осигуряването на по-голяма гласност на случая, в интерес на всички деца и родители“, обясняват от веригата. „Призоваваме родителите да не купуват магнитни топчета на децата си, независимо от възрастта им. Да разяснят за опасностите от тези т.нар. „антистрес игри“. Да разговарят с децата за това, че не на всяко предизвикателство в социална мрежа трябва да се отговаря“, коментират от ХИПОЛЕНД.

Шестгодишната Мария се сдобива с магнитните топчета от батко си, който пък ги получава в училище, в урок за силата на магнитите. Тя поглъща топчетата в отговор на TikTok предизвикателство, в което трябва да имитира пиърсинг в устата като поставя върху езика си топчета с диаметър между 3 и 5 мм. Детето проявява първите симптоми, силни болки в коремчето, месец и половина след „играта“. Какъв е проблемът се разбира едва при рентгеновата снимка. Мария е откарана по спешност от Бургас в София и оперирана от д-р Стефан Стоилов, завеждащ отделението по детска коремна хирургия в УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов“.

За д-р Стоилов това е поредният „магнитен“ случай. През последните няколко месеца в „Пирогов“ зачестяват операции на деца, глътнали топчета в популярната игра в социалните мрежи. „Преди Мария, оперирахме 7 часа друго дете на нейната възраст. Извадихме едно по едно 21 магнитни топчета и установихме, че те са предизвикали 14 перфорации на стомашно-чревния тракт“, разказва д-р Стефан Стоилов. „Тези топчета са невероятно опасни за живота на децата. Трудни са за диагностика, симптомите се появяват късно, а и доста лекари не осъзнават сериозността на проблема“, допълва той. С ред усложнения и опасност за живота след поглъщане на магнитни топчета са стотици деца във Великобритания, Португалия, САЩ, Русия и др.

Произведените в Китай топчета са направени от много силна магнитна сплав.  Когато попаднат в коремчето на детето, те залепват едно за друго, пробиват цялата чревна стена на близкостоящи чревни бримки и формират чревни фистули. Топчетата не може да бъдат изкарани от там по друг начин, освен чрез сложно оперативно лечение за възстановяване целостта на стомашно-чревния тракт. „Топчетата бяха „престояли“ в дъщеря ни близо 2 месеца. Бяха проникнали в тънкото и в дебелото черво и причинили некроза“, обяснява майката на пострадалото дете. „Благодарим на д-р Стоилов, че спаси живота на Мария. И умоляваме всички родители да държат децата си далеч от тази опасна игра“.

В България има голямо разнообразие от магнитни топчета. Може да се поръчат онлайн, като цените им се движат между 22 и 80 лв. За да осигури доказателства за предлагането на опасни магнитни топчета, ХИПОЛЕНД прави онлайн поръчка в платформата на ЕМАГ. В рамките на 1 работен ден опасната стока е доставена с бележка, издадена от „Тоталшоп БГ” ЕООД. Петмилиметровите топчетата пристигат в метална кутия, без никаква информация за вносител, разпространител, предупреждение за опасност или възрастово ограничение за употреба.

Модата с магнитните топчета започва в TikTok и преминава в YouTube. Заради зачестилите усложнения след операция и публикации в световните медии, TikTok „сваля“ част от клипчетата с пиърсинг предизвикателство. Все още части от тях, макар и с предупреждение за възрастово ограничение, може да се намерят в двете социални мрежи. Родителите на пострадалото дете, лекарите в „Пирогов“ и ХИПОЛЕНД са категорични, че магнитните топчета трябва да бъдат забранени за продажба у нас – така както са направили вече други страни.    

На снимкитеД-р Стоилов, завеждащ отделението по детска коремна хирургия в УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов“, показва извадените от коремчето на дете 21 вредни магнитни топчета

ВидеотоОпасните топчета се предлагат в кутия без  информация за вносител, разпространител, предупреждение за опасност или възрастово ограничение за употреба

PDF: При търсене по „магнитни топчета“ в България се появяват десетки предложения с опасната игра

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest