Общество

Шест истории, които разкриват характера на руските императори

Никоя от тези истории не е доказана на 100%, но със сигурност те успяват да покажат руските императори в една много човешка светлина.

Петър Велики

„Петър I“, Валентин Александрович Серов (1865-1911 г.г.), Третяковска галерияАлексей Бушкин/Sputinik

Петър Велики прави всичко много бързо – ходи бързо, мисли бързо и обикновено става много рано сутрин. Когато в Санкт Петербург пристига нов пруски пратеник, той го кани в двора си на аудиенция в 4 часа сутринта. Но посланикът пристига час по-късно – в 5 ч., когато императорът вече е излязъл, за да инспектира корабостроителните дейности в Адмиралтейството. Пратеникът е принуден да го потърси там, защото има много спешни задачи.

Когато пратеникът пристига в Адмиралтейството, Петър е на мачтата на новостроящ се кораб. „Щом не успя да ме намери в уговорения час в залата за аудиенции, нека сам се качи тук“, казва Петър. За да представи акредитацията си, пратеникът няма друг избор, освен да се покатери по въжена стълба и да докладва на Петър, докато седи на клатещата се мачта.

Вижте още: Какво му е толкова „велико“ на Петър Велики?

Екатерина Велика

Александър Бенуа

Екатерина II е известна с изключително строгото си и безчувствено отношение. Веднъж, по време на вечеря в двора, тя моли опитния военноморски командир Василий Чичагов да ѝ разкаже някоя история от бойните му години. Чичагов започва ентусиазирано, после се отнася и се разкрещява, като размахва ръце и използва много груби и нецензурни изрази, разпространени сред моряците.

Чичагов осъзнава какво е направил едва след като вижда изумените погледи по лицата на останалите гости на масата и моли Императрицата да му прости, че е използвал подобни думи в нейно присъствие, при което тя отговаря: „Няма проблем, моля те, продължавай, и без това не разбирам моряшкия ти език“.

Веднъж Екатерина играела карти с граф Александър Строганов. Строганов губи и на финала се изправя разгневен, удря с ръка по масата и казва на Императрицата: „Невъзможно е да играя с Вас! Можете да губите колкото си искате, имате безкрайна преднина, а само си представете как се чувствам аз?“. Генерал Николай Архаров, който също е на масата, започва да порицава Строганов, че се е разкрещял на Императрицата, което е абсолютно неприемливо. „Успокойте се, Николай Петрович, – казала Екатерина на генерала. – Играя карти със Строганов от 50 години и това се случва всеки път“.

Вижте още: Защо наричат императрица Екатерина „Велика“?

Александър I

Портрет на Александър I от Томас Лоурънс

Портрет на Александър I от Томас ЛоурънсWindsor Castle

Император Александър е много резервиран и понякога несигурен мъж. Например той забранява на поданиците си да носят очила в двора, защото самият Александър има увредено зрение и се чувства засегнат, ако други хора могат да виждат по-добре в негово присъствие. Защо самият той не носи очила? Смята, че го състаряват.

От време на време, Александър обичал да се шегува със самия себе си. Веднъж, по време на военно учение, той праща княз Пьотър Лопухин – много красив, но глуповат младеж, да получи съобщение от един от полковете. Когато Лопухин се връща и докладва на импеартора, Александър разбира, че младият княз е объркал всичко. „Аз съм по-голям глупак, задето те изпратих теб“, казва той.

Николай  I

Портрет на Николай I от Франц Крюгер

Портрет на Николай I от Франц Крюгер“Ермитаж“

По време на управлението на Николай I всяка обида към императора или дори нейно подобие се смята за углавно престъпление. Веднъж войник на име Агафон Сулейкин се напива здраво в пивницата и дори се изплюва върху портрета на императора, който виси на стената. Случаят става достояние на самия Николай I.

Вместо да прати бедния войник в Сибир, Николай I издава заповед: „Съобщете на Агафон Сулейкин пред целия му полк, че и аз съм се изплюл върху него. И тъй като този нещастен пияница не е знаел какво прави, обявявам случая за приключен. Освен това отсега нататък окачването на царски портрети по пивниците е забранено“.

Александър III

Коронацията на Александър III, от Иван Николаевич Крамской

Коронацията на Александър III, от Иван Николаевич КрамскойHeritage Images/Getty Images

Александър III е силно разтревожен, че той, руският император, е с немска кръв и дори говори руски с немски акцент. Веднъж той чува стар дворцов слух, че Павел I, неговият прадядо, може би е плод на връзката на майка му Екатерина II с граф Сергей Салтиков (1726-1765), защото съпругът ѝ Петър III вероятно е бил импотентен.

Когато Александър III става император, той пита министрите в двора дали този слух е истина. „Да, така е“, казва един от тях. „Слава богу, че във вените ми има поне малко руска кръв“, отговаря императорът.

Николай II

Архивна снимка

На император Николай II понякога му липсва житейски опит. Говори се, че веднъж той се разхождал из гората и чул странен, повтарящ се звук. „Какъв е този звук?“, попитал той човек от свитата си. „Това е кукувица“. „Интересно, тази птица звучи точно като часовникът в двореца ми“, отбелязва Николай.

Според друг подобен слух, през 1896 г. в Нижни Новгород Николай II посещава панаир, където е изложено най-новото селскостопанско изобретение – изкуствен тор. Николай II одобрява технологията, но отбелязва: „Но за да произвеждат изкуствен тор, кравите се нуждаят от изкуствено сено, нали?“

автор: ГЕОРГИ МАНАЕВ

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest