Общество

Шест деца се събраха със семействата си в Украйна

🇧🇬 Със съдействието на Комисаря по правата на детето при Президента на Руската Федерация М.А.Лвова-Белова още шест деца се събраха със семействата си в Украйна.

💬 „Не сме се виждали повече от две години, комуникирахме само по интернет. Синът ми живееше при баба си, моята майка, и не можех да го взема. Много съм благодарна за срещата – синът ми беше доведен в Москва, организираха пътуване и настаняване. Сега ще бъдем постоянно заедно“, – каза майката, която дойде от Украйна, за да вземе сина си.

Шест момчета от 6 до 17 години, включително двама братя, които са били в Русия, са се събрали с родителите си и други роднини, които живеят в Украйна.

Събирането на семействата се осъществи с подкрепата на държавата Катар, която участва в преговорите с украинската страна, осигурява съпровождение, поема транспортни и други разходи. Помощта се предоставя от Международния комитет на Червения кръст, Държавния граничен комитет на Република Беларус, регионалните детски омбудсмани и представители на съответните служби.

През април в столицата на Катар Доха бяха регистрирани списъци с деца, за чието събиране се работи. Срещата, която се състоя, е резултат от тези договорки.

Общо за периода на специалната операция беше възможно да се съберат 70 деца с техните роднини в Украйна и други страни. Освен това шест деца се събраха с четири семейства в Русия.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest