Шеги по време на епидемия

Почти на шега днешният 1 април започна със сняг, който – почти по традиция, ни изненада.

После – не на шега ни поднесоха ежедневната справка за новооткритите заразени с коронавируса. Ще речеш, че не е така обичаният Ден на хумора и шегата /лъжата/ и на хората не им е до шеги. Е, че има спад в настроението – има, че картината не е розова – не е. Но верен на природата си, българинът не се отчайва и не се предава лесно. Изумителното му чувство за хумор, за ирония и самоирония винаги го е спасявало. И в тази критична ситуация, в това извънредно положение и карантина, когато много хора работят от вкъщи, а други изобщо не работят, пак чувството за хумор не му позволява да потъне в униние и да вдигне бялото знаме.

Разходете се по форумите и социалните мрежи и ще се убедите. Там непрекъснато се появяват публикации, които не просто разсмиват и развеселяват, но и действат мобилизиращо. За доказателство – няколко бисера.

„Разделих си пижамите на пижами за работа и пижами за спане.“

„Продавам куче на 20 000 км.“

„Понеже нямам куче, цял ден се разхождам с каишка в ръка, ако някой ме спре – ще кажа, че съм си загубил кучето и го търся.“

„Преди карантината си купих клин на маргаритки – обличам го вчера – той на слънчогледи.“

„Погледнах през терасата – долу в беседката се събрали 35-40 хиляди лева.“

„Сутринта съседката обиколи 4 магазина, за да чуе 4 пъти, че е млада, за да чуе, че е млада да пазарува толкова рано.“

„Гледам на улицата една жена си говори с кучето си. Като се прибрах, разказах на котката, много се смяхме.“

„По-рано ни казваха, че който пие – умира. Сега ни казва, че който не пие – умира.“

„Срещу 3500 лева нашият екип ще ви отведе от дома и ще ви постави за 14 дни в карантина при гаджето ви. След това ще ви върнем при съпругата ви.“

„Така съм наситен с дезинфектанти вътрешно и външно, че като ходя в тоалетната, тя се дезинфекцира.“

Това е съвсем малка част от бликащите непрекъснато остроумия. Избрахме да отбележим с тях 1 април и да припомним думите на Радой Ралин от преди около 50 години – „Светът е оцелял, защото се е смял!“ Сигурно е, че умението да се шегуваме и надсмиваме над себе си и проблемите няма да ни спаси от епидемията, но ще ни помогне да я преживеем по-леко. И когато свърши – ще се смеем отново както преди.

Pin It on Pinterest