Северният флот официално влезе в новата година със статут на военен окръг

Границите на отговорност на флота включват островите и моретата на Северния ледовит океан, както и голяма част от Атлантическия океан.

През новата 2021 г. Северният флот придобива статута на военен окръг. Както отбеляза командващият флота, Герой на Русия, адмирал Александър Моисеев, статутът на военен окръг е юридически наложен на Северния флот с указ на президента на Русия, пише ТВ „Звезда“.

От документа също следва, че Северният флот осъществява подготовка за въоръжена защита и защита на неприкосновеността на Русия, включително териториите в границите на нейните субекти – Република Коми, Архангелска и Мурманска области и Ненецки автономен окръг.

Командващият Северния флот също подчерта, че границите на отговорността на флота се простират далеч извън тези територии и включват островите и моретата на Северния ледовит океан, както и по-голямата част от Атлантическия океан.

„През 2020 г. Северният флот потвърди готовността си надеждно да обезпечи сигурността на северните граници на Русия, да бъде гарант за стабилност в Арктическия регион, воините североморци правят всичко, за да гарантират надеждната защита на северните граници на Русия, а авторитетът на нашите въоръжени сили остава неприкосновен“, каза адмирал Александър Моисеев.

Морските пехотинци и мотострелковаците проведоха бойна подготовка в северните полигони от архипелага Земя на Франц Йосиф до Чукотка, а войниците от ПВО осигуриха надеждна защита на въздушните граници в арктическото направление.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest