Общество

Северен военен флот: как започва историята му?

1 юни 1933 г. се счита за рожден ден на Северния флот.

Това е най-младото обединение в състава на руските ВМС. В състава му присъстват ядрени подводници, ракетоносна и противолодъчна авиация, ракети, самолетоносачи и противолодъчни кораби, както и многобройни съдове за поддръжка. Вече 3 години приоритетната област на Северния флот е защитата на държавните интереси на Русия в Арктика.

Първоначално през 1933 г. военноморският флот се нарича Северна военна флотилия. На 11 май 1937 г. той е преименуван на Северен флот и е определено основното му място на разполагане – град Североморск. Причината за това е, че се започва активно развиване на северния регион, изграждане на бази и летища. От това време са и първите рекорди. През 1938 г. подводницата „Д-1“ прекарва 4 месеца в морето, като преминава повече от 11 000 морски мили. „Д-3“ осъществява плуване под лед за цели 30 минути. Това се случва за първи път в историята на ВМС.

Моряците от годините на Втората световна война се сражават героично. В началото на войната Северният флот разполага с 15 подводници, 8 разрушителя, 7 стражеви и други кораба. Авиацията има 116 бойни самолета.

За героизъм по време на Великата Отечествена война Северният флот е награден с Ордена на Червеното знаме. Военният персонал унищожава повече от 200 военни кораба и спомагателни съда, повече от 400 транспортьора, около 1300 вражески самолета, а също извършва и 1548 конвоя.

Съвременният Северен флот е въоръжен с ядрени ракетни и торпедни подводници, както и с ракетни, самолетоносачни и противолодъчни кораби, както и единствения в Русия тежък самолетоносач „Адмирал Кузнецов“, който в момента се намира в период на основен ремонт и модернизация.

„Российская газета“ съобщава, че стратегическият ракетен крайцер „Княз Владимир“ е бил предаден на Северния флот. Това е главният кораб на подобрената ядрена подводница 955А „Борей-А“ от 4-то поколение. Тя се различава от подводни крайцери по контурите на корпуса, намаления шум и по-доброто управление. Крайцерът носи междуконтинентална балистична ракетна система „Булава“.

Три похода на кораби от Северния флот наскоро са признати с рекорди на въоръжените сили на Русия. Това са комплексна експедиция до архипелага Земя на Франц Йосиф, обиколка на земята на фрегатата „Адмирал Горшков“ и действията на ядрената подводница „Северодвинск“. Подводницата поставя рекорд при изстрелването на крилатата ракета „Калибър“ в полигона „Чижа“ в Архангелска област. Тя също изпълнява специална задача под леда на Северния ледовит океан.

През 2020 г. Северният флот ще получи 6 бойни кораба, повече от 180 единици въоръжение и военна техника.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest