Сергей Станишев: ЕНП правят сделка с дявола

Илиана Беновска: Взимаме това интервю на 2 май 2019 г. и ще го излъчим в неделя на 5-ти май, разговаряме с лидера на ПЕС и кандидат за български евродепутат от БСП Сергей Станишев, добър ден, г-н Станишев!
Сергей Станишев: Добър ден!
Илиана Беновска: Станишев, като „мома англичанка” ли ще поканите Борисов на дебат?
Станишев: Каня Габриел!
Илиана Беновска: Малко българска тематика преди да отидем в Европа, защото това е най-важната тема, която трябва да разискваме. Как се чувствате в предизборна кампания от страна на БСП?
Сергей Станишев: Отлично се чувствам, защото тези избори са важни и ще дам всичко от себе си БСП да постигне максимален резултат.
Илиана Беновска: Изгладиха ли се противоречията между Вас и Нинова?
Сергей Станишев: Мисля, че Националният съвет подреди листата, оттук нататък всеки трябва да направи своето усилие като част от листата и изобщо част от БСП, защото всички разбираме, че залогът не е само колко евродепутати ще вкара една или друга партия. Залогът е каква е политическата среда в страната и има ли условия за промени, желание за промени, или хората си харесват статуквото. Това ще бъде големият спор на тези избори.
Илиана Беновска: Каква кампания водите в момента, правите обиколки, срещате се с хора?
Сергей Станишев: Да, това е най-важното и най-естественото за една кампания. Вие знаете, че аз имам известен опит в правенето на кампании, затова за мен е най-важно да стигнем до хората, да ме чуят, аз да ги чуя, какво ги вълнува и е много сложна задачата да се преведе европейската тематика на това, което касае ежедневието на българина. Затова знаем, че винаги на европейски избори активността е по-ниска, хората смятат, че тези избори са много далечни, те не разбират работата на тези институции. Но всъщност започват да осъзнават според мен все повече българи, че това, което се решава в ЕП и изобщо в ЕС касае нашия живот ежедневно. И един нагледен пример беше това, което се случи около пакета „Макрон“, свързан с българските превозвачи, защото засяга техния живот, техните доходи, техния поминък. И затова водихме такава ожесточена битка, защитавайки българския национален интерес и търсейки различен баланс. Но освен това разбира се кое ги вълнува хората? Ами естествено на първо място доходите, работата им, възможността да изучат децата си и също така да помогнат на своите родители. Това е нормалният стремеж и грижа на всеки един човек. Говоря и за това как Европа може да промени нашия живот тук сега. И социалистите в ЕС тръгваме към тези избори с много амбициозна програма за промени в ЕС. Първо не трябва да допуснем един голям риск за България – Европа на скоростите. Има много сили, които виждат Европа на концентрични кръгове и тогава ние сме неизбежно в периферията.
Илиана Беновска: Добре, нека да Ви попитам нещо, за да стане диалог. Европа на скорости, обаче знаете изявлението на президента на Франция Макрон, че той иска повече сигурност за центъра на Европа, повече граница …
Сергей Станишев: Той е носител на тази идеология, но не социалистите!
Илиана Беновска: Повече Шенген, а не периферията.
Сергей Станишев: Той е носител точно на тази идеология и разбиране, че тези, които са по-близки, по-напред трябва да се интегрират повече вътрешно, а останалите трябва да бъдат повече в периферията. Ние трябва първо да се преборим срещу това. Социалистите в ЕП и изобщо в Европа са за това Европа да бъде единна, солидарна и също така Европа да стане отново социална, защото това е днес големият дефицит на ЕС. Защо десетилетия ЕС създаваше оптимизъм и надежда? Защото гарантираше, че животът на всяко семейство ще е по-добър утре и животът на следващото поколение ще е по-добър от този на предишното.
Илиана Беновска: Но много хора вече мислят, че това е било илюзия и знаете, че националистите затова взимат връх напоследък.
Сергей Станишев: Това, което се случи в ЕС е, че десните политики, особено отчетливо след 2008 г., когато започна кризата, преобладаваха и орязаха социална Европа. Това е големият дефицит днес – недостигът на социална Европа. Защото така нареченият Пакт за стабилност, който кара всяка държава да бъде вкарана в едно „прокрустово ложе“ на бюджетни дефицити, ограничения. Къде се реже! Ами реже се от здравеопазване, образование, социална защита. Това се борим да се преобърне и това е най-голямата амбиция на социалистите в ЕС. Ние успяхме да прокараме в ЕП Европейския социален стълб с 20 конкретни политики зад които заставаме.
Илиана Беновска: Говорите за ПЕС?
Сергей Станишев: Да, за ПЕС и за групата на социалистите. Ние бяхме водещи в това, но това още не се е превърнало в план, затова ни трябва сила чрез брой депутати, брой премиери, за да можем да превърнем този Европейски социален стълб в европейска реалност и в план за действие, който да включва и младежка гаранция, която вече извоювахме, тя работи и дава поминък и старт в живота на милиони европейски младежи. И детска гаранция, за да може децата, независимо дали са от богато или бедно семейство, да имат достъп до детска градина, да имат там добро хранене и достъп до здравеопазване. Да има културен чек и той е реалност в няколко страни, където управляват социалистите, като Италия, те го въведоха там. И тук в България БСП го е предложила в парламента като законодателна инициатива, всеки млад човек да има ваучер, който му дава достъп до култура, до кина, до театри, да си купува книги.
Илиана Беновска: В Полша също го направиха това.
Сергей Станишев: Това е наша инициатива. Ние не сме против това, това и Макрон между другото го казва, ние не сме против това да взаимстват наши идеи и другите, но въпросът е, големият въпрос е това да се превърне в обща европейска политика с достатъчно финансиране, за което ние ще се борим и за това в Европа да има общи стандарти за минимално заплащане на труда. Защото днес е огромна разликата и няма единен механизъм. И това влагаме в нашия манифест.
Илиана Беновска: Звучите доста предизборно да Ви кажа!
Сергей Станишев: Това не е предизборно, това е една битка, която ние водим от години.
Илиана Беновска: Звучите доста предизборно и казвате „солидарни“, „общи“, на няколко пъти употребихте „общи цели“, „общи интереси“, къде е солидарността обаче и общността, например Германия изгражда втори „Северен поток“, а ние не успяхме да изградим „Южен поток“?
Сергей Станишев: Много е важно ние като държава да се научим да отстояваме интересите си и да намираме съюзници. Аз като човек, който стартира идеята за „Южен поток“ в България и е отстоявал винаги необходимостта от този газопровод мога да кажа, че през 2014 г. нещата бяха докарани дотам той да стартира. Бяха дадени строителните разрешения, бяха преведени парите за строителството от страна на „Газпром“. Не аз съм го спрял, други го спряха, друго правителство.
Илиана Беновска: Не го спря България, спря го Европа, г-н Станишев!
Сергей Станишев: Не е така!
Илиана Беновска: Бъдете толерантен!
Сергей Станишев: Не, аз съм толерантен изключително, знам, че имаше натиск, но мога да кажа, че аз никога не съм се поддавал на този натиск.
Илиана Беновска: Но Вие, ако бяхте министър-председател …
Сергей Станишев: Щеше да бъде изграден!
Илиана Беновска: И ако Европа Ви беше казала, че нарушавате пакет номер 3 …
Сергей Станишев: Първо Европа не е единна, в Европа трябва да умееш да отстояваш своя интерес. И това съм успявал и умея да го правя, смея да го твърдя.
Илиана Беновска: Я ясно го кажете, вие щяхте да построите „Южен поток“, така ли?
Сергей Станишев: Да, щях да го отстоявам.
Илиана Беновска: Как точно?
Сергей Станишев: Ами защото трябва да се работи, както Ви казах, системно. Трябва да се научим да си отстояваме интересите и да си намираме съюзници. И „Южен поток“, и пакетът „Макрон“ и други примери …
Илиана Беновска: Къде Борисов не намери съюзниците?
Сергей Станишев: Ами след като е спрян очевидно не са намерени достатъчно съюзници.
Илиана Беновска: Вие знаете, че единна беше върхушката на Европа, че не можем да строим.
Сергей Станишев: Аз също съм се сблъсквал с този натиск, но никога не съм приемал, че този проект противоречи на някакви принципи или правила на ЕС. Затова Ви казах, че към лятото на 2014 г. имаше всички издадени разрешителни за започване на строеж.
Илиана Беновска: Добре, щом говорим и за енергетика още нещо, тогава как ще се преборите например с това, че например Европа иска да закрие нашата минно-добивна промишленост заради вредни емисии?
Сергей Станишев: Вие сигурно не си спомняте, но преди …
Илиана Беновска: Спомням си, в Стара Загора преди 2 години!
Сергей Станишев: Да, тогава аз казах много ясен план какво трябва да прави държавата. Първо трябва да разберем, че наистина здравето на хората е важно, околната среда е важна и чистота на въздуха е важна.
Илиана Беновска: Тоест Вие сте готов да жертваме 300 000 семейства?
Сергей Станишев: Не, не съм казал такова нещо! Не вкарвайте Ваши думи в моята уста!
Илиана Беновска: Провокирам Ви да кажете.
Сергей Станишев: Това, което казах тогава, е, че трябва да покажем усилия. Да, ние имаме обективно много лоши дадености, защото нашите въглища, специално в Маришкия басейн, за съжаление са нискокалорийни с много богато съдържание на сяра, което се отделя при изгаряне.
Илиана Беновска: Но са най-евтината електроенергия!
Сергей Станишев: Да, и казах и тогава – ние трябва да покажем усилия за подобряване на околната среда. Това може да стане и чрез европейски фондове, има и други механизми на държавна подкрепа, които частично сега се реализират и с това да седнем и да водим разговори за изключения, дерогации, отлагане на редица условия за България, защото просто трябва да кажем – разберете, при нас наистина става въпрос за десетки хиляди хора, заети в този сектор и за цената на тока.
Илиана Беновска: Това се прави, но Вие виждате, че няма никакви последици и никой не иска да отложи спирането на „Марица Изток“ 2.
Сергей Станишев: Вижте, не става с „кавалерийска атака“ или с един акт, става с ежедневна последователна работа в това число и на всички нива, и в ЕК, и със страните членки. И много често съм виждал за съжаление, че ние не действаме достатъчно системно и затова не успяваме в редица случаи.
Илиана Беновска: Добре, Вие ще намерите ли общи пресечни точки с Борисов сега при новия ЕП например по този въпрос?
Сергей Станишев: Мога да Ви дам един пример, който касае специално темата с Маришкия басейн и българските тецове. Единствената политическа сила в чиято платформа ясно съм видял, че да, трябва да вървим към по-зелена икономика, но тя трябва да бъде съпътствана с финансиране и със специален фонд за справедлив преход, който да защити …
Илиана Беновска: Финансиране от?
Сергей Станишев: От ЕС! Който за защити тези региони, тези сектори от индустрията, които ще бъдат пострадали при тази политика.
Илиана Беновска: Как ще извоювате благосклонност за финансиране, как? Борисов Вие казвате той ръководи, той е отговорен, а Вие как можете да бъдете полезен на България като лидер на втората политическа сила?
Сергей Станишев: Това е ангажимент на цяла политическа сила, това е в нашия предизборен манифест, подкрепен от всички партии, в това число и управляващите, той ще бъде част от изискванията, които ние ще поставим в следващия ЕП в разговорите с другите, при следващия бюджет, който се формира сега през 2019-2020 г. ние ще поставим това изискване и той да бъде достатъчно сериозно финансиран фонд.
Илиана Беновска: Да разбираме ли, че Вие всъщност, без да Ви обвинявам в колаборационизъм, намирате национални пресечни точки със своя опонент Борисов и ГЕРБ в тази кампания?
Сергей Станишев: Нека да разграничим нещата. Аз винаги съм бил на ясна последователна позиция, имаме с ЕНП и с ГЕРБ в това число, като част от ЕНП, на европейска основа, много тежки различия, фундаментални, защото социалистите се борят Европа да стане отново социална. ЕНП са тези, които наложиха бюджетните рестрикции и орязването на социална Европа, която се налага на всяка държава отгоре, разбирате ли?
Илиана Беновска: Да, това е най-голямата идеологическа разлика!
Сергей Станишев: Да, и тя няма да бъде заличена нито в тази кампания, нито след нея и нашата цел е да формираме ново мнозинство в ЕП и институции…
Илиана Беновска: С кого?
Сергей Станишев: Със зелени, комунисти, либерали и други, ще видим какъв ще е резултатът, около най-голямото ядро на тази нова политика, която ще бъде от социалистите. Ние ще бъдем най-голямата сила в ляво-центристкото пространство във всички случаи.
Илиана Беновска: Искате да кажете, че можете да получите числово превъзходство над ЕНП и техните партньори?
Сергей Станишев: Да!
Илиана Беновска: Това не е ли илюзия?
Сергей Станишев: Не, не е илюзия? Това е възможност. Освен ако ЕНП против всички свои заявления, че те са проевропейска дясноцентристка сила, направят съюз с крайните националисти. И тук това е тест за ЕНП, защото ние сме казали, че с тези няма да правим съюз в името на властта и това е различието. На много места …
Илиана Беновска: Това беше подсказано от Виктор Орбан …
Сергей Станишев: Да, Виктор Орбан, който сега е в изолация.
Илиана Беновска: Който говори за това, че може би ЕНП трябва да се съюзят с националистите заради изборните резултати.
Сергей Станишев: Нека видим ЕНП къде стоят в действителност. Това ще бъде най-голямото изпитание за тях, защото видяхме в много страни, и в Австрия, и в Испания на ниво Андалусия, те правят съюз с дявола, с крайните антиевропейски националисти.
Илиана Беновска: Сега испанците с кого ще направят съюз, след като спечелиха с много крехко мнозинство?
Сергей Станишев: О, спечелиха с много силен резултат, ако позволите да Ви коригирам!
Илиана Беновска: Колко числово?
Сергей Станишев: Вижте, ЕНП се срина в Испания, те от сто тридесет и няколко депутати паднаха на 65. Социалистите качиха много, ще Ви кажа защо. Защото те водиха битка за бъдещето. Изобщо политиката, за да бъде интересна на хората, да ги зарежда с енергия, трябва да говори за бъдещето, как ще живеем утре. Социалистите отидоха и предоставиха ясен план за бъдещето, за социални реформи, за увеличаване на доходите на хората, за защита правата на жените и много други конкретни измерения. С това те мобилизираха много голяма подкрепа и в ляво, и в центъра и съм убеден, че следващият премиер ще бъде отново Педро Санчес и ще има достатъчна подкрепа в парламента не само от социалистите …
Илиана Беновска: В коалиция с?
Сергей Станишев: В коалиция с „Подемос“ и с други политически сили, които няма да сключат сделка с крайните националисти, които са по същество неофранкисти. За първи път с 10% една партия, която е крайнодясна влиза в испанския парламент и за съжаление Народната партия в Испания, заедно с така наречените либерали, партия „Граждани“ отидоха много в дясно в името на властта, защото планираха да направят с тях коалиция и да ги пуснат във властта. Е, това социалистите няма да направят.
Илиана Беновска: Така, и понеже няма да Ви избират испанци, а кандидатствате от България …
Сергей Станишев: Понеже ме питахте!
Илиана Беновска: Ще Ви върна към онзи въпрос, на който избегнахте дипломатично да ми отговорите.
Сергей Станишев: Не, Вие не ми дадохте да Ви отговоря!
Илиана Беновска: Питах Ви с Борисов, да, Вие толкова думи изговорихте досега.
Сергей Станишев: Това ми е работата, да отговарям на въпроси.
Илиана Беновска: А моята е да ги задавам.
Сергей Станишев: Но на този въпрос …
Илиана Беновска: Кой е той?
Сергей Станишев: Исках няколко пъти да Ви отговоря!
Илиана Беновска: Къде намирате пресечни точки с Борисов по линията на националната отговорност и българщината?
Сергей Станишев: Пресечните точки не с г-н Борисов, а с всички български партии, в това число и ГЕРБ, там, където касаят българския национален интерес. И те са няколко много ясно очертани сфери. Първо пакетът „Макрон“ не е приключил и ние трябва да продължим битката и в Европейския съвет, което е работа на правителството, и в ЕП в новия състав, този пакет да бъде пребалансиран, защото там има и справедливи и добри неща, които касаят права.
Илиана Беновска: Честно казано това изглежда илюзия в момента.
Сергей Станишев: Не, вижте, всяка добра идея може да изглежда илюзия, ако не се бориш със сигурност нищо няма да постигнеш. Но това е една сфера в която мога честно да кажа, всички български евродепутати от различни партии работехме в екип, взаимно си помагахме всеки в своята парламентарна група.
Илиана Беновска: Това е известно, давайте нататък, говорите за бъдещето, нали казахте за бъдещето. Втори приоритет?
Сергей Станишев: Сега предстои да се обсъжда най-важното – бюджета на ЕП. Ние трябва да отстояваме всички българи да има достатъчно пари за регионално развитие, защото не е тайна в предишния мандат комисията, специално комисарят Йотингер по бюджет и финанси, който е от ЕНП, предложи драстично орязване на парите за кохезия, сиреч сближаване, сиреч за регионална политика, това, което най-много касае българите и България, всяко едно населено място. Ние трябва да се борим парите за тази политика да са достатъчно.
Илиана Беновска: Трети приоритет?
Сергей Станишев: Трети приоритет, този младежки план, който е наша инициатива, е полезен като цяло за България, защото много добре знаете как стоят нещата с младежката заетост в България, как стоят нещата с детските градини.
Илиана Беновска: Помните ли, по-рано в разговора ви питах за младежката безизходица?
Сергей Станишев: Да, затова трябва да има цялостна европейска политика, която дава на младото поколение нов шанс. Надявам се тук да намерим общи интереси, в това число и касаещи българската енергетика. Трябва да работим също така заедно, защото в крайна сметка тук опира до нещо, което е надпартийно.
Илиана Беновска: Кога ще седнете Вие с Борисов да намерите като мъже, като политици и като отговорни хора, не се смейте, наистина сериозен съюз по тези въпроси, който не означава, пак казвам, смяна на ценностната система на една или друга партия?
Сергей Станишев: Вижте, по тези въпроси работя с всяко едно българско правителство.
Илиана Беновска: Да, но сега Борисов е начело на правителството.
Сергей Станишев: И с г-н Борисов нямам проблеми.
Илиана Беновска: Да, но Вашите съпартийци водят кампания на отрицанието, наричат Борисов „бандит“, „бухалкаджия“, вашата водачка на листата Елена Йончева. Вие не използвате този тон, кое е продуктивното?
Сергей Станишев: Първо, съвсем естествено е кампанията на опозицията да бъде настъпателна към пороците на управлението днес, а те са известни, няма нужда и аз да ги повтарям, защото за тях се говори достатъчно.
Илиана Беновска: Но може би опозицията трябва да бъде самокритична и към собствените си пороци. Елена Йончева най-ефективният говорител ли е против корупцията?
Сергей Станишев: Аз съм казал преди много време, че когато управляващите започнат битка с Елена Йончева на тема корупция, след като от 10 години управлява ГЕРБ и се разпорежда с държавата, това е загубена битка за тях.
Илиана Беновска: От кого, от Елена Йончева ли?
Сергей Станишев: Не, от ГЕРБ.
Илиана Беновска: Знаете, че КОНПИ разследва Елена Йончева, знаете, че има връзки, които ще бъдат доказани вероятно наистина с КТБ?
Сергей Станишев: Съмнявам се! Познавам достатъчно добре Елена, не вярвам оттук да изскочи нещо, реално погледнато, това е мое убеждение.
Илиана Беновска: Добра защита, но питам Ви отново, кога ще намерите, Вие ли ще бъдете инициатор, или ще чакате инициатива от както казахте „всяко правителство Борисов“ да седнете по националните приоритети?
Сергей Станишев: Държавната политика се задава от управляващите на първо място. БСП е партия, която първа в България заяви много ясна позиция каква Европа виждаме половин година преди българското председателство. Формулирахме предложения и за българското председателство, и за това към каква Европа трябва да се стреми България.
Илиана Беновска: Не ми говорете обаче като токова невинен, който не е участвал в управлението …
Сергей Станишев: Няма, аз изобщо не се разглеждам като невинен, няма нито безгрешен, нито невинен, особено сред политиците в България! След като хората в България живеят трудно, преди няколко дни излезе статистика – 22% от българите са под прага на бедността. Още 20% живеят в лишения. Тоест почти 45% от българите при нашите стандарти, не говоря за западноевропейските, живеят крайно трудно. Борбата с бедността трябва да бъде основна национална задача.
Илиана Беновска: Това са унаследени проблеми, вие много добре знаете, че по време на вашето правителство не вдигнахте минималната работна заплата например!
Сергей Станишев: По време на моето правителство за 4 години имаше близо 100% увеличение и на доходите, и на пенсиите!
Илиана Беновска: Тогава икономиката в целия свят беше в подем.
Сергей Станишев: Да, но не само това. Всичко е въпрос на избор. Един от моите министри, когато вземахме решение например през 2008 г. на всеки пенсионер за Коледа да получи по 150 лева, след като взехме това решение, което струваше много пари, няколкостотин милиона лева, близо 350 милиона струва ми се за 2,3 милиона пенсионери, въздъхна и каза – „г-н премиер, с тези пари можем да построим цяла магистрала „Тракия““. И аз му отговорих – „да, само че по-важно е как живеят хората в момента, как могат да посрещнат своите крайно остри нужди“. Това е винаги въпрос на избор. И едното е важно, и другото.
Илиана Беновска: Защо не признавате например и постиженията на това правителство, а търсите само недостатъците. Защитихте Елена Йончева, Вас ви нарече Буш-младши, президент на САЩ, „Мистър Клийн“, можете ли да наречете госпожица Йончева „Мис Клийн“?
Сергей Станишев: Вижте, аз не съм по силните определения, но познавам достатъчно добре Елена и знам, че тя е почтен човек. В това съм убеден!
Илиана Беновска: А защо не признавате успехите на правителството на Борисов?
Сергей Станишев: Защо да не признавам?
Илиана Беновска: Казахте току що – магистралите или нуждите.
Сергей Станишев: Не, магистралите са хубаво нещо, но това не е нещо изключително като постижение. Всеки трябва да прави магистрали. И по мое време се правеха магистрали.
Илиана Беновска: Кои магистрали се направиха по Ваше време?
Сергей Станишев: Близо 120 километра магистрали са пуснати в експлоатация по време на моя мандат.
Илиана Беновска: Страхотно! А защо метрото не работеше?
Сергей Станишев: Но това не е само моя заслуга.
Илиана Беновска: А защо метрото не работеше? Защо метрото не го строиха?
Сергей Станишев: Не е вярно, че не се строеше, строеше се! Дори с г-н Борисов инспектирахме …
Илиана Беновска: Строеше се, но с „миши стъпки“, както имаше една игра!
Сергей Станишев: Истината е, че големите европейски фондове дойдоха след 2007 г., преди това ги нямаше!
Илиана Беновска: Защо?
Сергей Станишев: Защото вкарахме България в ЕС! Добро утро!
Илиана Беновска: Или защото българското правителство показа готовност да бъде коректен партньор?
Сергей Станишев: Не, просто срокът за подготовка на един проект е по-дълъг от 1 или 2 години. Един голям проект, като метрото, се изготвя много дълго. И това всички го знаят. Всъщност първата година от всеки един програмен период, бюджетен период на ЕС е абсолютно загубено време за усвояване, защото тогава ЕК само одобрява общата рамка на всяка една страна и се водят преговори. Чак след това започва процесът на проектиране по конкретни обекти, след това започва усвояване и то нараства естествено към края на мандата. Но нека да видим сега как стоят нещата.
Илиана Беновска: Добре, но аз непрекъснато Ви мъча, искам да чуя лидера на ПЕС, не само кандидата Сергей за български евродепутат. Искам да чуя лидера на ПЕС, неговата национална, политическа и европейска отговорност. Не се ли чувствате длъжен да бъдете и малко над ежедневните разправии, да бъдете обединител по някои приоритети, независимо, че управляващите не са Ви първи любимци?
Сергей Станишев: Вижте, аз не само, че се чувствам длъжен, аз така съм и работил и работя във всяко едно мое качество. Когато опира до българския интерес съм на страната на българския интерес независимо какво е правителството и мога да кажа, за разлика от много бивши евродепутати и други представители в България, че никога не съм правил политически игри в името на нечий партиен интерес на гърба на България. Никога не съм действал срещу едно правителство само защото то е от друга политическа сила, но то е българско правителство. Ако някой твърди обратното, нека го докаже.
Илиана Беновска: Ще видим, това е добър финал, предстоят още 24 дена …
Сергей Станишев: Много ми се иска, не съм сигурен дали ще стане това, в тази кампания да има все пак европейски разговор, наред с националния. Той е неизбежен, той е естествен, защото хората ги боли за това, което става в България днес.
Илиана Беновска: С кого бихте разговарял Вие, бихте ли се явил …
Сергей Станишев: С всеки!
Илиана Беновска: Бихте ли се явил на европейски разговор с Борисов?
Сергей Станишев: Аз с всеки мога да разговарям по тези теми.
Илиана Беновска: Бихте ли инициирал подобно нещо, не да чакате да Ви поканят като „мома англичанка”?
Сергей Станишев: Вижте, нека бъдем реалисти, аз съм кандидат, който е на пето място в листата на БСП …
Илиана Беновска: Скромно каза той!
Сергей Станишев: Г-н Борисов е премиерът на държавата.
Илиана Беновска: С най-дългия мандат в най-новата история. Но Вие сте трети мандат президент на ПЕС, така че!
Сергей Станишев: Така е, да! Много добре знаете и мисля, че всички го знаят, в това число и г-н Борисов, че когато става дума за национален интерес, винаги може да разчита на мен!
Илиана Беновска: Добре, питам Ви пак, като „мома англичанка” ли ще чакате, или можете да отправите покана към Борисов?
Сергей Станишев: Не, вижте, сега сме в кампания!
Илиана Беновска: И какво от това, това е моментът, зрелищен!
Сергей Станишев: Г-н Борисов не участва в тази кампания. Той не е кандидат за евродепутат.
Илиана Беновска: Няма значение. Вие не сте само кандидат за евродепутат, нали се разбрахме, вие сте и лидер на ПЕС трети мандат и човек, който е бил и министър-председател, и лидер на БСП и какви ли не други качества.
Сергей Станишев: И съм показал, че работя за интереса на България, когато той възниква и той е водещ в моето поведение. И в това число пак Ви казвам, и с г-н Борисов, и с който и да е друг премиер или политик от България …
Илиана Беновска: Каните ли някого, хайде не каните Борисов, каните ли Мария Габриел например или петия в листата на ГЕРБ?
Сергей Станишев: Разбира се аз съм готов да водя дебати по европейска тематика с всеки, в това число и с г-жа Габриел.
Илиана Беновска: Чакате да Ви поканят ли, питам за шести път, или Вие каните?
Сергей Станишев: Вижте, това не го решавам аз!
Илиана Беновска: Кой го решава, лидерката Нинова ли?
Сергей Станишев: Телевизиите канят участници в дебати и ако получа такава покана ще участвам.
Илиана Беновска: Ето, ние „Канал 3” и „Радио К2” Ви отправяме покана, кого ще поканите на дебат?
Сергей Станишев: Когото решат другите политически сили, те трябва да определят.
Илиана Беновска: Вие кого ще поканите? Борисов каните ли го?
Сергей Станишев: Пак казвам, това е друг контекст!
Илиана Беновска: Габриел каните ли я?
Сергей Станишев: Каня я разбира се, да!
Илиана Беновска: Елена Йончева каните ли я?
Сергей Станишев: Вижте, трябва да има по един представител от всяка политическа сила.
Илиана Беновска: Може да поканим по двама, бихте ли седнал …
Сергей Станишев: Защо не, но вижте, когато са по двама става една говорилня, представете си колко души ще стоят около масата, няма да се чуем.
Илиана Беновска: Защо? Имате еднакви европейски представи с Елена Йончева ли?
Сергей Станишев: Мисля, че имаме, да.
Илиана Беновска: Еднакви?
Сергей Станишев: Елена е европеец по своите убеждения, в това съм сигурен.
Илиана Беновска: Борисов бандит ли е?
Сергей Станишев: Аз не хвърлям квалификации.
Илиана Беновска: Тя така го нарича.
Сергей Станишев: Добре, не ме питайте мен.
Илиана Беновска: Защото казахте, че имате еднакви възгледи.
Сергей Станишев: Г-н Борисов е министър-председател на България в момента, аз съм институционален човек.
Илиана Беновска: Добре, значи организираме дебатите и Ви се обаждаме, ок?
Сергей Станишев: Добре!
Илиана Беновска: Благодаря Ви засега!
Сергей Станишев: Успех!
Илиана Беновска: Успех на Вас на дебата!
КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

Pin It on Pinterest