Сергей Станишев: БСП, с кампания за бъдещето, ще победи на евроизборите

Интервю на „Радио К2“ с президента на ПЕС Сергей Станишев от шествието на БСП по повод 1-ви май.

 

Радио К2: Г-н Станишев, честит празник!

 

Сергей Станишев: Честит празник и на вас!

 

Радио К2: Победата на социалистите на предсрочните парламентарни избори в Испания дава ли Ви увереност, че може и на нашите евроизбори БСП да спечели и какво можете да взаимствате от тях, какъв опит?

 

Сергей Станишев: Разбира се, че може! В Испания социалистите имаха ясна кауза, те имаха план за бъдещето и се бориха за бъдещето. Другите партии се бориха за миналото, създаваха страхове какви ли не, заложиха на крайнодясната реторика, на плашенето на хората, а социалистите бяха оптимистични и създадоха надежда, с надежда победиха страха. Неслучайно Педро Санчес каза – „Днес бъдещето победи миналото“. Това може да се случи, ако БСП направи кампания именно обърната към бъдещето, за създаване на по-добри условия за живот, за личен просперитет на всеки един човек в България и за промяна на ЕС, която е оптимистична, с надежда.

 

Радио К2: Прогнозите са, че и в Дания социалистите ще победят, Вие, като президент на ПЕС, какъв знак дава ПЕС на ЕНП с това?

 

Сергей Станишев: Че социализмът се завръща! Когато бях избран за първи път за президент на ПЕС имахме 2 премиери, сега имаме 7, след европейските избори очакваме да станат 9. Ще имаме най-мощна група премиери в ЕС.

 

Радио К2: От по-мащабна гледна точка, възможно ли е ПЕС и социалистите да имат мнозинство в ЕП след тези избори?

 

Сергей Станишев: Можем да формираме коалиция около нашето ядро, която е лявоцентристка, прогресивна, проевропейска и социална.

 

Радио К2: Елена Йончева като водач на вашата евролиста в състояние ли е да се справи с „мафиотското управление“, както тя го определи и как ще коментирате това изказване?

 

Сергей Станишев: Аз вярвам, че тя може да бъде добър водач и да постигне добър резултат заедно с останалата листа и да победим ГЕРБ, това е целта ни!

 

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ 

 

 

Pin It on Pinterest