Сергей Шойгу сподели спомени за чичовците си и разказа за проекта за велика братска могила

Министърът на отбраната на Руската федерация Сергей Шойгу публикува информация за своите роднини, участвали във Великата отечествена война, на уебсайта на проекта на министерството „Пътят на паметта“.

„Това са двамата ми чичовци Иван Яковлевич Кудрявцев и Василий Яковлевич Кудрявцев, двама достойни хора. Единият просто премина през цялата война, вторият беше военен лекар и също премина практически през цялата война. Но дори и след това той е бил в Германия още пет години, занимавайки се със същите медицински дейности. Разбира се, бих могъл да вместя и майка си там, но не мисля, че тя може да бъде член, тъй като през всичките тези години беше под окупация“, каза Шойгу, цитиран отТВ „Звезда“.

„Пътят на паметта“ е проект на Министерството на отбраната на Руската федерация, чиято цел е да увековечи Великата отечествена война. Събраните материали ще бъдат поставени в едноименната галерия, която се изгражда до основната църква на въоръжените сили на Руската федерация в парк „Патриот“ край Москва. Храмът е проектиран в монументален руско-византийски стил и ще стане третият по големина в страната след катедралата „Христос Спасител“ в Москва и Исакиевския събор в Санкт Петербург. Височината му заедно с кръста ще бъде 95 метра, съобщи Лента.ру.

Сергей Шойгу обясни и причините за събирането на земя от масовите гробове на руските войници, която се планира да бъде поставена в храма.

„Представете си семейство, чийто баща е отишъл на фронта и е изчезнал. И не знаят къде е гроба, къде да отидат, къде да се поклонят и да си спомнят за него. Затова направихме втората стъпка – решихме да съберем земя от всички гробове на съветските, руските войски по света и да я пренесем там. Ще направим голям масов гроб. Не знаем кой паметник ще бъде запазен утре и кой паметник ще бъде съборен. Бихме искали човекът, дошъл там, да знае, че това е земята от този гроб, от това място. И така онези, които са търсили изчезналите си роднини и не са ги намерили, ще имат място, където ще могат да общуват с тях“, обясни Шойгу.

Акцията „Шепа памет“ стартира на 22 юни миналата година. Земята от масовите гробове на съветски войници ще се събира не само на местата на погребенията им в Русия, но и в повече от 40 страни по света. Тя ще бъде поставена в гилзите на артилерийските снаряди и ще ги сложат на територията на историко-мемориалния комплекс „Пътят на паметта“.

Всеки може да участва в проекта със споделяне на снимки и писма от семейните архиви, увековечавайки своите роднини. За целта отидете в специалната секция на уебсайта на Министерството на отбраната „Път на паметта“ или на foto.pamyat-naroda.ru. 

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest