Общество

Сергей Лавров: ЕС напълно се подчини на американския диктат

Апотеоз на този процес, съзрявал в продължение на няколко години, стана подписване на 10 януари на Съвместна декларация на НАТО и ЕС за сътрудничество.

В нея открито се казва, че алиансът и ЕС си поставят задача да използват всичките политически, икономически и военни средства в интересите на «златния милиард».

Останалите, както се изрази Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Ж.Борел, са «джунгла», пречеща на «цъфтящата градина» да се развива. Затова те трябвало да се преформатират, да се адаптират под своите нужди, да се превърнат в колонии от нов тип и безскрупулно да се изсмукват оттам ресурси с нови методи. Средствата са познати: демонизиране, шантаж, санкции, заплахи със сила и др.

Сега е по-забележима линията на Запада към разрушаване на традиционните връзки между историческите партньори в различни региони, фрагментирането им и дестабилизиране. Наблюдаваме го на Балканите, на постсъветското пространство, особено ако анализираме действията на САЩ, «клиентите» им и «помагачи» в Централна Азия и Закавказието.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest