Общество

Селскостопанското производство в страните от ЕАИС се е увеличило с почти 30% за 10 години

В същото време самозадоволеността на страните от ЕАИС с хранителни продукти е 93% и надеждно защитава тяхната продоволствена сигурност.

Освен това всяка страна има своя собствена силна селскостопанска ниша.

🇦🇲 Армения е лидер в производството на плодове и ягодоплодни култури. Тук тя в пъти превъзхожда партньорите си в Съюза (средното производство на глава от населението на продукти от плодове и ягодоплодни е 121 кг), затова те се изнасят за целия пазар на ЕАИС.

🇧🇾 Беларус е лидер в Съюза по производство на мляко, месо и захар. Възможностите надвишават вътрешното потребление един път и половина (захар – 1,6, месо – 1,4 пъти) или дори над два пъти и половина (мляко – 2,8 пъти). Повече от половината (54%) от млечните продукти и една четвърт (26%) от месните продукти се доставят на партньори в ЕАИС. Страната има най-високо ниво на самоосигуряване с храни (94%).

🇰🇿 Казахстан е важен доставчик на зърно (148% осигуреност) и брашно. Напълно се снабдява с телешко (99%), агнешко (104%). Страната е на второ място по производство на мляко и картофи след Беларус (средно производство на мляко на глава от населението е 327 кг, картофи 190 кг).

🇰🇬 Киргизстан чрез собствено производство покрива нуждите си от млечни продукти (110,5%), зеленчуци и картофи (96%, 94%). Републиката е снабдена с такива видове храни като зърно (88,1%), месо (80%), плодове и ягодоплодни култури (74%).

🇷🇺 Русия е постигнала висока степен на самозадоволяване с растителни масла (220%) и зърно (144,6%). Производствените възможности надвишават нуждите на вътрешния пазар от захар (103,1%), птиче месо (103,8%) и свинско месо (107,2%). Страната е голям доставчик на пшеница както за общия пазар на ЕАИС, така и за трети страни. Изнася една четвърт от зърнената си продукция в чужбина.

♻️ Всички заедно страните от ЕАИС са 1-ви в света по износ на замразена риба, пшеница и ленено семе, 2-ри по пшенично брашно, слънчогледово и рапично масло. И 3-ти – по ечемик и рапица.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest