Общество

Селска наслада: питателна руска грахова супа със зеле

Открийте финия и възхитителен вкус на руската селска кухня с гъстата и богата супа гороховица.

В старите времена граховата супа била любимо ястие на руските селяни и се приготвяла с различни съставки за подобряване на вкуса. От кисело зеле и прясно зеле до сушени гъби, овесени ядки, елда и дори пресни домати, всяка прясна съставка придава уникален вкус на ястието.

Една от най-традиционните съставки на гороховицата или горошницата е зелето. Както вероятно вече знаете, невъзможно е да си представите руската кухня без зелевата супа, известна като шчи. А в гороховицата можете да хапнете и зеле, и грах в едно ястие.

Името на тази супа идва от руската дума горох, което означава грах. Всяка година на 9 май селяните почитали християнската православна мъченица и светица Глафира Амасийска и наричали деня „Глафира Горошница“. На този ден селяните засаждали грах в нивите си.

Преди да засеят семената обаче, хората се събирали и чели православни молитви, с които молели Бог за изобилна реколта.

На този ден сред селяните също било обичайно да се готвят ястия от грах, останал от предишната реколта. С наближаването на деня местната селска общност се събирала на празнична трапеза. Естествено основните ястия били съсредоточени около граха: варено месо с грах, грахова каша, пирог с грах и грахови супи.

И така, днес предлагам да съберем всички необходими съставки и да се насладим на всяка лъжица гороховица. Аз ще направя лека зеленчукова супа, но ако искате, можете да добавите сушени гъби или пиле.

Съставки за 4 порции:

Олга Бровкина

  • Белен грах – 200 гр
  • Картофи – 3 бр.
  • Зеле – 200 гр
  • Лук – 1 бр.
  • Морков – 1 бр.
  • Подправки и овкусители – 1 ч.л.
  • Сол и черен пипер – на вкус

Приготвяне:

Изплакнете обилно нарязания грах и го накиснете в студена вода за един час.

Олга Бровкина

През това време измийте и обелете зеленчуците.

Олга Бровкина

Нарежете картофите на кубчета.

Олга Бровкина

В голяма тенджера с вряща вода добавете граха. Отстранете пяната от повърхността, след като кипне втори път.

Олга Бровкина

След 7-10 минути добавете нарязаните на кубчета картофи.

Олга Бровкина

След още 10 минути добавете зелето в тенджерата.

Олга Бровкина

Настържете моркова и нарежете лука на ситно.

Олга Бровкина

Всичко се запържва в тиган с олио, докато омекне; след това го добавете към супата.

Олга Бровкина

Овкусете супата със сол, черен пипер и подправки по ваш вкус и предпочитания.

Оставете супата да къкри леко, докато нарязаният грах, картофите и зелето омекнат и вкусовете се смесят напълно. Целият този процес обикновено отнема около 20 минути.

След като супата достигне желаната консистенция и вкусовете ѝ се развият напълно, я отстранете от котлона.

Олга Бровкина

Сервирайте вашата супа гороховица гореща и гарнирайте с пресни подправки по желание. Насладете се!

автор: ОЛГА БРОВКИНА

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest