Общество

Секторът е в криза!

От около месец екип на newsfor.bg е на обиколка из български села в които се отглеждат по- голям брой овце и кози от фермери наемащи сезонни работници.
По време на социализма, когато имаше ТКЗС тази професия се наричаше овчар и не беше никак зле платена. Но сега сме по следите на „изчезналия кивот“, дето се казва да се намери професионален овчар е рядкост, дори чудо. Говорим за професионален овчар, който да пасе стадо от 150 – 200 животни, да ги дои ръчно, да умее да обработва тяхното мляко в млечни продукти, да е акушер и ветеринар, и касапин. Такива мъже с такива умения са били гордост в българското животновъдство на БКП. Награждавани са на държавно ниво със звание „Герой на социалистическия труд“. А сега и 3 000 лв. заплата да бъде предложена, такива овчари е почти невъзможно да се открият.
Проверката установи още, че наемните работници са с нисък професионален разряд, болшинството от цигански произход и ниско платени поради което дефицита е голям, евросубсидиите също, но секторът е в криза.

Автор: Георги Тодоров, независим журналист
Видео: Архив

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest