Секс скандал от Студената война, в който участват съветски шпионин и свален британски политик

Когато 19-годишната Кристин Кийлър е представена на британския държавен секретар на войната Джон Профумо, никой от тях дори не си и представя в каква афера ще се забъркат съвсем скоро.

Феновете на телевизионния сериал „Короната“ на Netflix ще запомнят тревожните опити на кралица Елизабет да разбере дали съпругът ѝ принц Филип е човекът зад образа на „мистериозната личност“, заснет на компрометиращо парти.

Това може да е художествена измислица на случилото се в британското кралско семейство, но политическият скандал, свързан с британски политик, популярен социалист, наивна танцьорка и съветски шпионин, обаче, си е съвсем реален.

Парти край басейна

Кливдън, вилата на лорд Астор в Бъкингамшир, 28 юни 1963 г. Кристина Килърсе запознава с британския министър на войната Джон Профум на частно парти.

Кливдън, вилата на лорд Астор в Бъкингамшир, 28 юни 1963 г. Кристина Килърсе запознава с британския министър на войната Джон Профум на частно парти.Getty Images

През уикенда на 8-9 юли 1961 г. две социални събирания, които нямат нищо общо едно с друго, са небрежно организирани на плувен басейн в имението Кливеден в Бъкингамшир. Първият е с властимащи британски политици: Уилям Уолдорф Астор II, влиятелен английски бизнесмен и политик от консервативната партия, е домакин на парти в чест на президента на Пакистан Аюб Хан, на власт от 1958 година.

Местоположението на партито

Остеопатът Стивън Уорд в арт галерия

Остеопатът Стивън Уорд в арт галерияGetty Images

Гостите на другото събиране, чийто домакин е лорд Астор, са не толкова изтъкнати, но въпреки това също толкова интересни: като например известният остеопат Стивън Уорд и моделът и шоумен Кристин Кийлър, както и още много други. Същата вечер партитата се смесват край басейна.

Сред по-видните гости е двойка, която скоро ще бъде погълната от брачен и политически скандал: британският министър на войната Джон Профумо и съпругата му – актрисата Валери Хобсън.Валери Хобсън със съпруга си Джон Профумо

Валери Хобсън със съпруга си Джон ПрофумоGetty Images

Когато двойката се появява край басейна, Кристин Кийлър вече е там, плувайки гола, тъй като уж си е забравила банския костюм. „Много хубаво и сладко момиче“, споделя Джон Профумо за първото си впечатление от нея години по-късно.

На това парти, което по-късно е описано от разследващ като „безгрижно и весело“, 19-годишната Кристин Кийлър се запознава с Джон Профумо, докато се опитва да се покрие с хавлия – жест, който трябва да е очаровал 46-годишния министър на войната.

Не след дълго Профумо започва да си пада по нея. Той обаче не знае, че МИ-5 са вдигнали мерника на госпожица Кийлър.

Момичето

Бившата английска кабаретна танцьорка Кристина Кийлър

Бившата английска кабаретна танцьорка Кристина КийлърGetty Images

„Бях само на седемнадесет години и добосърдечна през пролетта на 1959 г., когато пристигнах в Лондон и, без да зная, в света на Студената война на тези тайни армии, шпионите“, пише Кийлър в своята автобиография „Тайни и лъжи“, публикувана за първи път през 2002 година.

След пристигането си в Лондон Кийлър започва да работи като танцьорка в кабаретния клуб „Мурис“, място, посещавано от „бездомните котки“ на лондонското общество, за 8 лири и 10 шилинга (равняващо се на приблизително $200 към септември 2020 г.) на седмица.

Остеопатът и художник Стивън Уорд е редовен посетител на клуба и скоро той очарова Кристин, като я убеждава да се премести в дома му.Кристин Кийлър в Испания

Кристин Кийлър в ИспанияGetty Images

Кийлър се мести при Уорд, но тя винаги е отричала да е имала романтична връзка с лекаря. „Той ми беше наставник, моят „Свенгали“ от времето, когато пристигнах в Лондон като тийнейджър. Обичах го, но никога не сме били любовници“, ще напише тя по-късно за отношенията им.

Стивън Уорд, наставникът на Кийлър, сам по себе си е доста интригуваща личност. Постиженията му в медицината и изкуството му спечелват много приятели сред най-влиятелните фигури във Великобритания и му осигуряват огромен социален успех в най-висшите кръгове на лондонското общество.

И все пак, както се оказва по-късно, Уорд е готов да завърже приятелство и с хора от другата страна на Желязната завеса.

Уорд се запознава с Юджийн Иванов, руснак, който служи като военноморски аташе в съветското посолство в Лондон. Иванов има и нелегална дейност: офицер под прикритие от ГРУ – съветската разузнавателна служба.

През 1960-те години Студената война е в разгара си. Британската политика вече е разтърсена от шумни и широко рекламирани шпионски скандали, включващи съветски разузнавателни „къртици“ в британската политика. На път е да се случи и Кубинската ракетна криза – момент, в който комунистическите и капиталистическите блокове почти се сблъскват военно.

В състояние на повишено напрежение МИ-5 – британската агенция за вътрешно разузнаване – хвърля око на Иванов: оперативните работници го смятат за потенциална подозрителна цел. Твърди се, че молят Уорд за услуга: да използват Кийлър като капан за Иванов.

„Станах пионка в Студената война“, пише Кийлър, която скоро ще прави секс със съветски шпионин. За съжаление на МИ-5 на хоризонта се появява Джон Профумо и разваля плановете им.

Скандалът

Кийлър казва, че е манипулирана да прави секс с Юджийн Иванов, но все пак тогава тя не се поколебава. „Не че се срамувах, че съм спала с Джон Профумо, държавен секретар на войната в кабинета на Харолд Макмилан [британски премиер по това време]. Или че бях манипулирана да правя секс със шпионин от Москва център – през същата седмица“, казва Кийлър, която признава, че е харесвала мъжете и е обичала секса, когато е била млада.Кристин Кийлър

Кристин КийлърGetty Images

Това, което може да изглежда за младата Кийлър като банална афера с двама мъже, води до едно от най-големите политически сътресения в историята на британската Студена война: държавният секретар на войната Джон Профумо е компрометиран и вече не може да му се поверяват държавни тайни.

Цялата история може да бъде потулена, ако не е един инцидент, който се случва с Кийлър година по-късно: стрелба между други двама нейни любовници предизвиква пресата да се разрови в миналото на момичето и съвсем скоро отношенията ѝ с Профумо и Иванов са разкрити.Кристин Кийлър и остеопатът Стивън Уорд

Кристин Кийлър и остеопатът Стивън УордGetty Images

В разговор с Камарата Джон Профумо отрича всякакви неуместни отношения с Кийлър. Скоро обаче аферата е разкрита и Профумо признава, че е излъгал Камарата, подавайки оставка от длъжността си на държавен секретар на войната и се отказва от обществения живот на 5 юни 1963 година.Джон Профумо

Джон ПрофумоGetty Images

Впоследствие премиерът Харолд Макмилан подава оставка през ноември 1963 г., като твърди, че го прави по здравословни причини, а Консервативната партия губи националните избори през 1964 година.

И все пак военният секретар и консерваторите не са единствените жертви на аферата „Профумо“, когато скандалът се разразява. Стивън Уорд е обвинен, че се издържа от проститутки, но се самоубива преди да бъде му постановена присъдата.

Протежето на Уорд е на различно мнение относно престъпленията на своя наставник. „Стивън Уорд бе представен в съда, в правителствените доклади, във филмите и по телевизията като неморален мошеник; той беше уволнен като комунистически симпатизант, който само вреди на себе си, донякъде глупав, суетен човек. В действителност Стивън Уорд беше симпатизант, който се сприятелява с домакини на видни и могъщи хора от британското правителство, аристокрация и дори членове на кралското семейство. Със свои съмишленици той примами много от тях в компрометиращи ситуации.“

„Винаги е знаел какво иска и ако трябва, бе готов да убива, за да се защити. Неговата шпионска дейност включваше дръзкия акт на Москва да постави свой човек в основата на британските тайни служби по време на най-трудния период на Студената война, когато параноята за „Бомбата“ – по-специално ядрените ракети – беше в разгара си: кой ги притежаваше и кой можеше да ги използва? Къде? И кога?“, това споделя Кийлър за своето разбиране за мястото на Уорд в шпионската игра в книгата си.Евгений Иванов

Евгений ИвановGetty Images

Юджийн Иванов също е наказан от началниците си в съветската разузнавателна общност или поне не е надлежно възнаграден. Той е отзован в Москва през декември 1962 г. или януари 1963 г., няколко месеца преди да избухне скандалът с аферата „Профумо“.

Проблемът е, че очевидно той не докладва на началниците си за връзката си с Кийлър, докато скандалът не избува. След завръщането си в Съветския съюз той е преназначен в състава на Черноморския флот.

През януари 1994 г. съветският шпионин е намерен мъртъв в апартамента си в Москва на 68-годишна възраст. Според издателя му Джон Блейк, Иванов е „малко тъжен, че кариерата му не е тръгнала по начина, по който е мислел, че трябва“.

Що се отнася до Кристин Кийлър, тя беше заклеймена от случилото се по време на отразяването на аферата в пресата, но продължава да се защитава през целия си живот: „Винаги съм отричала да съм проститутка. […] Може да си помислите, че знаете за живота ми, защото сте изживели или сте гледали „Скандал“, филмът, направен за мен преди няколко години – в киното или когато го пуснат отново по телевизията. Съжалявам, но този филм беше само моментен кадър на това, което наистина се случи; повърхността бе едва засегната.“

автор: НИКОЛАЙ ШЕВЧЕНКО

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest