Общество

Седмицата в ЕП: 28 септември – 4 октомври 2020 г.

Заседания на парламентарни комисии и политически груп, Брюксел

Изслушвания на кандидатите за членове на Европейската комисия. След промените в Европейската комисия, евродепутатите ще оценят дали кандидатите за членове на Европейската комисия Марейд Макгинес и Валдис Домбровскис са квалифицирани да изпълняват конкретните задължения, които са им възложени. Марейд Макгинес (Финансови услуги, финансова стабилност и съюз на капиталовите пазари) ще бъде изслушана от комисията на ЕП по икономически и парични въпроси (ECON) в петък от 10.00 до 13.00 ч. българско време, след нея, от 14.00 до 17.00 ч., ще бъде изслушан изпълнителният заместник-председател на ЕК Валдис Домбровскис (Търговия) от комисията на ЕП по международна търговия (INTA). И двете изслушвания ще бъдат последвани от заседания, на които председателите на парламентарните комисии и координаторите на политическите на групи ще оценят пригодността на кандидатурите.


Изслушване Марейд Макгинес, комисия ECON, 2 октомври, 10:00 ч.Изслушване Валдис Домбровскис, комисия INTA, 2 октомври, 14:00 ч.Пресконференцияи Марейд Макгинес, 2 октомври, 13:00 ч.Пресконференцияи Валдис Домбровскис, 2 октомври, 17:00 ч.

ЕЦБ / Кристин Лагард. Председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард ще се срещне с евродепутати от комисията на ЕП по икономически и парични въпроси (ECON) за редовния „диалог по въпросите на паричната политика“. Очаква се да бъде обсъдено икономическото и паричното развитие в еврозоната, включително как големите централни банки могат да бъдат държани отговорни за дейността си, както и възможните пътища за подобряване на отчетността на ЕЦБ и бъдещите перспективи за програмите за изкупуване на активи на ЕЦБ (понеделник).


Заседание на ECON, 28 септември, 16:45 ч.

Цифрови услуги. Новите задължения за цифровите услуги и платформи, рисковете, пред които са изправени онлайн потребителите и възможностите за регулиране на големите технологични компании ще бъдат включени в гласуванията на комисиите на ЕП по вътрешен пазар (IMCO) и правни въпроси (JURI). Двете законодателни инициативи имат за цел да повлияят на съдържанието на законодателния пакет за закона за цифровите услуги, който трябва да бъде представен от Европейската комисия до края на годината. Пресконференции на съответните парламентарни комисии в 11:30 и в 16:00 ч. българско време (понеделник).

Заседание на IMCO, 28 септември, 11:00 ч.Заседание на IMCO, 28 септември, 14:45 ч.Заседание на JURI, 28 септември, 14:45 ч.Пресконференция на JURI, 28 септември, 11:30 ч.Пресконференция на IMCO, 28 септември, 16:00 ч.

Изкуствен интелект. Комисията на ЕП по правни въпроси (JURI) ще приеме препоръки за предстоящото законодателство за гарантиране на безопасен и надежден изкуствен интелект в ЕС. Тези препоръки допринасят за формирането и изясняването на общи правила в областта на етиката, гражданската отговорност и интелектуалната собственост, както и за справяне с рисковете и възможностите на изкуствения интелект. Пресконференция в 15:30 (четвъртък).

Заседание на JURI, 1 октомври, 13:00 ч.Пресконференция на JURI, 1 октомври, 15:30 ч.

Закон за климата. Франс Тимерманс, изпълнителен заместник-председател на Европейската комисия, отговарящ за европейския зелен пакт, ще обсъди с комисията на ЕП по околна среда (ENVI) планът с целите на ЕС за климата до 2030 г., който включва съобщение от страна на Европейската комисия на тема „Засилване на амбицията на Европа за климата до 2030 г.“ и оценка на въздействието на предстоящото законодателство. Комисията ENVI вече прие позицията си относно регламента за Закона за климата, като увеличи целта за намаляване на въглеродните емисии до 2030 г. на 60%. Парламентът ще гласува проектозакона по време на пленарната сесия от 5 до 8 октомври (понеделник).

Заседание на ENVI, 28 септември, 14:45 ч.

Награда „Сахаров“ за 2020 г. Номинираните за тазгодишната награда „Сахаров“ за свобода на мисълта ще бъдат представени на съвместно заседание на парламентарните комисии по външни работи (AFET), по развитие (DEVE) и подкомисията по правата на човека (DROI) (понеделник).


Заседание на AFET, DEVE, DROI, 28 септември, 17:45 ч.

Върховенство на закона. В четвъртък комисарят по правосъдие Дидие Рейндерс ще представи пред комисията на ЕП по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) годишния доклад на Европейската комисия за върховенството на закона. Той ще бъде обсъди с евродепутатите необходимостта от въвеждане на клауза за спазване на демокрацията, върховенството на закона и основните права в следващата многогодишна финансова рамка на ЕС. Комисията LIBE ще гласува проект за резолюция за върховенството на закона и основните права в България (четвъртък).


Заседание на LIBE, 1 октомври, 17:45 ч.

Подготовка за пленарната сесия на 5-8 октомври. Политическите групи ще се подготвят за пленарната сесия на 5-8 октомври, на която евродепутатите ще гласуват промените в Европейската комисия, ще обсъдят заключенията от срещата на върха на Европейския съвет (1-2 октомври) и предстоящата му среща. Те също така ще гласуват за новия закон за климата, нов механизъм за демокрацията, върховенството на закона и основните права, за Европейската стратегия за горите и за финансовите услуги. Евродепутатите ще обсъдят също така баланса между половете в управленските бордове на дружествата, включването на условието за върховенството на закона при преговорите за многогодишната финансова рамка, както и последиците от пандемията COVID-19 върху местата за настаняване за дългосрочни грижи и заетостта.

Програма на председателя на ЕП. Председателят на ЕП Давид Сасоли ще се срещне във вторник с контактната група на ЕП за многогодишната финансова рамка и собствените ресурси, ще проведе видео среща с младежката организация ONE Youth Ambassadors, както и с министър-председателя на Грузия Гиорги Гахария. В сряда председателят Д. Сасоли отново ще се срещне с контактната група на ЕП за многогодишната финансова рамка, ще проведе телефонен разговор с председателя на мароканския парламент Хабиб Ел Малки, ще се срещне с членове на президентството на Босна и Херцеговина Желко Комшич и Шефик Джаферович, както и ще участва в уебинар на тема „Европейските предизвикателства“, организиран от фондация „Балдучи“ (Fondazione Balducci). В четвъртък председателят на ЕП ще се обърне към Европейския съвет, като след това ще даде пресконференция.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest