СЕДМИЦА НА ООН – ЗАЕДНО ДА ГРАДИМ НАШЕТО БЪДЕЩЕ

В деня, когато агенцията на ООН „Световната програма по прехраната“ получи Нобеловата награда за мир, обявяваме седмицата 20-25 октомври като седмица, посветена на 75 години от създаването на ООН. 

Инициативата за тази седмица е на Дружество за Обединените нации в България, което събира енергията на стотици млади последователи, изпраща повече от 10 години български младежки делегати в ООН и изпълнява вече 72 години своята мисия да представя по най-добър начин дейността на световната организация.

Каним Ви да отразите събитията, които планираме да проведем между 21 и 25 октомври 2020 г. Дейностите са подкрепени от Министерството на външните работи на Република България, а за партньори са привлечени водещи академични институции в лицето на СУ „Св. Климент Охридски“ и Университета за национално и световно стопанство, от преподаватели от НБУ, бивши и настоящи дипломати. Водещи във всяка от инициатива са младите членове на Дружеството за ООН и настоящите и бивши български младежки делегати към ООН. Основна целева група са ученици и студенти, търсим и вниманието на най-широката общественост.

Инициативата е по повод 75 години от създаването на ООН. В същата година отбелязваме и 65 години от приемането на България в ООН. Тя е освен всичко друго и част от глобалния разговор за бъдещето, което искаме и което трябва да градим заедно. 

Какво искаме да постигнем?

Месеци наред живеем в условията на глобална пандемия. На страха или на недоверието към институциите искаме да противопоставим идеите на ООН за мирен и сигурен свят, за защитени права на човека. Искаме да повтаряме достатъчно често и силно, че на глобалните предизвикателства е нужен глобален отговор, че никоя държава не може да се справи сама, че международното сътрудничество е критично важно за опазване на постигнатото през изминалите 75 години от създаването на ООН. 

Искаме да говорим за младите хора, за образованието и достойния им труд. Повече от 10 години български младежи говорят пред най-високите форуми на ООН от името на връстниците си. Те ще обменят идеи, опит и проблеми в академичната среда на СУ „Св. Климент Охридски. Ще водят диалог с млади учени и представители на отговорния бизнес. 

Искаме да обсъдим предизвикателствата пред мултилатерализма във времето преди, по време и след КОВИД 19. Слага ли КОВИД 19 край на глобализацията, ще има ли поле за регулиращата сила на международните организации, ще се наложи ли пожеланият от ООН трансформиращ ред за устойчиви общества и защитена природа. В дискусия, подкрепена от катедра „Национална и регионална сигурност“ на Университета за национално и световно стопанство, изследователи и дипломати ще споделят знания и препоръки.

Ще поканим малък брой амбициозни млади хора да  научат повече за българската дипломация в действие. Домакин на събитието ще бъде Дипломатическият институт към Министерство на външните работи. Дипломати от МВнР ще разкажат пред аудиторията и пред онлайн аудитория интересни факти от своя професионален опит в системата на ООН. Ще се проведе кратка симулационна игра „Водене на преговори“ с участието на присъстващите млади хора. 

В самия ден на ООН, 24 октомври, ще проведем Национална симулативна игра за ученици от типа Модел ООН. Учениците ще се включат като дипломати от 15 държави, за да обсъдят от форуми на Световната здравна организация и Световната търговска организация актуалните проблеми на света, който живее с КОВИД 19. 

    На 25 октомври, неделя, ще приключи симулативната игра и участниците ще получат сертификати за участие.

ПРОГРАМА

Седмица на ООН 20-25 октомври 

Най-големият разговор: ООН на 75 години 

20 октомври, вторник – На кафе с журналисти – Представяне на събитията от Седмицата на ООН 21-25 октомври 2020, Бар 75, бул. „Васил Левски“ №75 (до входа на Министерството на младежта и спорта), София

21 октомври, сряда – 10.30-12.30 – Диалог за младите: образование, достоен труд и устойчиво развитие / Дискусия с участието на младежките делегати към ООН, академичните кръгове и представители на отговорния бизнес. 18.30-20.30, Огледална зала на СУ „Св. Климент Охридски. 

22 октомври, четвъртък – 9.30 – 10.30 – Дискусия „Мултилатерализъм: тенденции в многостранното сътрудничество през новото десетилетие“. 12.00-14.00. Зала Тържествена, УНСС.

23 октомври, петък – Дипломация в действие – Ролята на международните организации и участието на България в тях. В сътрудничество с Дипломатическия институт към министъра на външните работи. 9.30-12.30, Зала 101 на МВнР

24-25 октомври, събота и неделя – Национална симулативна игра Модел ООН. Ще се симулират СЗО и СТО.

*Във връзка с разпространението на COVID-19 и спазването на актуалните противоепидемиологични мерки, моля заявете участие на посочения по-долу e-mail за всяко от планираните събития като в писмото включите: дата, името на събитието, две имена, медията/организацията, която представлявате и мобилен телефон. 

Pin It on Pinterest