Седем от най-красивите животни в Русия

Тези грациозни зверове ще ви пленят завинаги!

Снежен леопард

Global Look Press

Тази дива котка, която местните наричат ирбис или барс, всъщност е доста рядко срещана. В света са останали едва няколко хиляди от тях, но е много трудно да бъдат преброени. Снежните леопарди живеят таен живот, като предпочитат да обитават планинските райони. В Русия те живеят в Сибир, предимно в Алтай и Саянските планини. Имат дълги пухкави опашки и гъста козина, която ги предпазва от сибирските студове. Някои учени ги наричат чревоугодници, защото обичат да ядат месо с билки.

Орловски кон

Legion Media

Това е най-известната и стара порода руски коне. Лесно можете да познаете орловия кон по уникалната му сива петниста окраска, макар че могат да бъдат в различни цветове – от светло сив до тъмно кафяв. Тези коне през 1770-те години се отглеждат в имението на княз Алексей Орлов край Москва. Орловите коне са високи, слаби и елегантни с буйна и гъста грива, а да не говорим за достолепната им поза. Те са благоразположени – като хора, и имат изобилие от енергия. Освен това са много бързи.

Самоед

Global Look Press

Самоедите са знаменитости и сами го знаят. Те винаги са „с усмивка на лице“ – от хиляди години са спътници на самоедските народи, които живеят в Крайния север. Коренните народи на тези земи използват кучетата, за да гледат децата им, като освен това спят на тях заради топлата им и пухкава козина. Наистина е лоша идея да гледате самоед в апартамента си, защото те са много активни и имат нужда от много пространство. Но, ако сте късметлия възпитате самоеда си с търпение, той ще се превърне в най-добрия ви приятел.

Арктическа лисица

Pixabay

Този пухкав чаровник е обитател на тундрата, а бялата му козина работи като камуфлаж в снега. Арктическите лисици също са много дружелюбни, както можете да се уверите от това видео:

Те живеят в тежки условия, оцелявайки през дългите и студени зими, липсата на храна и опасните и гладни зверове. Въпреки това човекът е основният враг на лисицата – ние ги ловим заради козината им. През лятото пухкавата бяла премяна на арктическата лисица променя цвета си на „мръсно“ кафяв, който е далеч по-елегантен от бялото „облекло“.

Далекоизточна дива котка

Global Look Press

Въпреки сладкия си и приветлив вид, те са наистина смъртоносни хищници. Дивите котки мразят лошото време и дори могат да прекарат по няколко дни в бърлогите си, ако вали сняг. Плътната им козина има слой мазнина в основата, която им пази топлина през по-студените месеци.

Червен елен

Legion Media

Червеният елен – или маралът – живее в Сибир. Това благородно животно е известно с големите си и разклонени рога, които могат да станат дълги до над метър! Маралите са плашливи и не познават агресията – в дивата природа се стараят да странят от хората. Въпреки това хората вярват, че младите им кадифени рога имат лечебни свойства и затова ги отглеждат във ферми.

Амурски тигър

Legion Media

Амурският или наричан още сибирски тигър е една от най-големите и редки диви котки в света. В руския Далечен изток, където предимно живеят тези „котенца“, са останали едва около 500 от тях. Тигровата козина е уникална като пръстов отпечатък: няма две еднакви шарки.

автор: ЕЛЕОНОРА ГОЛДМАН

източник: www.bg.rbth.com

Pin It on Pinterest