Седем животни, които не се плашат от руската зима

Тези пухкави кучета и плюшени коне не се боят от зимния студ и мраз.

Представяме ви полярните животни, на които им е добре, дори и на -60 градуса.

  1. Полярна мечка

WWF Russia

За разлика от черните мечки, полярните почти не изпадат в зимен сън (с изключение на женските, които са бременни). Това е така, защото нямат проблем да ловуват и да си намират храна през зимата. Полярната мечка може да преплува до 80 км в ледената морска вода, без никаква почивка. Не ѝ е студено благодарение на структурата на козината ѝ, която работи като нещо като термос. През лятото бялата козина на полярната мечка ѝ помага да поема повече слънчева светлина.

  1. Морж

SeppFriedhuber/Getty Images

Огромните саблезъби моржове, които живеят в Чукотка и Камчатка, обичат да се излежават върху ледените късове насред студения океан. Толкова им е удобно, че почти приличат на туристи на плаж в слънчевия Сочи. В Русия любителите на плуването в ледени води също се наричат „моржове“. Моржовете имат до 10 см подкожни мазнини, които ги топлят толкова добре, че те дори могат да спят във водата. Бивните им им помагат да се придвижват и да се бранят от хищници, като полярните мечки и китовете.

  1. Пръстенчат тюлен

Legion Media

Може и да не вярвате, но този сладък тюлен всъщност е едно от най-студоустойчивите същества на планетата. Този вид живее в Северния ледовит океан, но роднините му се срещат и на „по-топли“ места, като Балтийско море и езерото Ладога. Пръстенчатият тюлен прекарва по-голямата част от живота си в ледената вода (може да задържа дъха си в продължение на над 10 минути), като от време на време си почива на някой леден къс. Не замръзва благодарение на подкожните си мазнини, които са дебели цели 15 см.

  1. Якутски кон

Legion Media

Тази уникална порода коне живее само в Якутия и може да стои (и да спи) навън, дори и в най-студените зими благодарение на дебелия си подкосъм. Учените смятат, че породата е пряк наследник на древните примитивни коне, дошли от Азия. Те са се адаптирали към по-суровите условия тук, като в процеса се е променил и външният им вид. Якутският кон е висок само 140-145 см и тежи около половин тон. Той има дружелюбен, спокоен и любознателен характер.

  1. Якутска крава

Александър Рюмин/ТАСС

Якутската крава е малка (висока е само 120 см) и много, ама много космата. Породата се е адаптирала към якутските зими и дори обича снега. Миналата година един фермер от Оймякон (едно от най-студените места на планетата, където през зимата -50°С са обичайна температура) демонстрира саморъчно направен сутиен за крави, който да събира млякото им. Те излизат всеки ден и се връщат в обора само за сън!

  1. Самоед

Legion Media

Тази порода кучета е най-добрият и най-верен приятел на местните народи в Далечния изток от хиляди години! Самоедските народи им се доверяват, за да наглеждат децата им, и обичат да спят върху тях заради меката им козина. Самоедите са много активни, дружелюбни и устойчиви на студ – всъщност те изобщо не обичат топлото време.Василий Вишневкси/Legion Media

През лятото самоедите обичат да си изкопават малки дупки и да се отпускат в прясната почва. Естествено, това хоби дразни стопаните им, особено ако живеят в апартамент в града.

7. Гага

Legion Media

Едно от най-топлите неща на света е пухът от гага. Тази северна гъска обитава районите около бреговете на Арктика и тундрата. Гагите си правят гнезда от камъни и ги топлят със собствения си пух, който сами скубят от тялото си. Благодарение на него малките гъсочета оцеляват в студа, а след това хората често идват, за да го събират, когато гагите напуснат гнездата си.

Бонус:

Сибирски котки

Legion Media

За много домашни котки снегът далеч не е трагедия, макар че те не обичат да прекарват много време навън през зимата. Сибирските котки обаче са по-толерантни към студения климат и могат да стоят навън при температури от -10-15°С. Само вижте невероятно богатата им козина и ще разберете защо това е така! И все пак, само защото издържат на живота из студените улици, не означава, че всъщност го предпочитат пред топлината и уюта на дома ви.

автор: АННА СОРОКИНА

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest