Сбитен с горски плодове и бисквитки за зимна вечер в руски стил

През студения сезон все по-често искате да се увиете в одеяло с чаша топла напитка. Направете го със стара руска рецепта.

В Европа горещият шоколад е особено популярен през зимата, а в Русия отдавна приготвят напитка от билки, плодове и мед – сбитен (от глагола „сбить“ – смесвам). Преди това се е приготвяла в самовар, но сега чиния и тенджера са достатъчни.

Днес сбитенът се радва на нова вълна на популярност в Русия; може да се опита в много кафенета и ресторанти. Бисквитките с овесени ядки и боровинки ще бъдат вкусно допълнение към него. И двете рецепти са лесни за приготвяне, така че не забравяйте да го изпробвате!

СбитенUhvat restaurant

Рецепта от главния готвач на ресторант Uhvat Виктор Белей

Съставки:

  • Пюре от облепиха – 60 гр.
  • Малиново пюре – 30 гр.
  • Пюре от черноплодна арония – 30 гр.
  • Мед от елда – 70 гр.
  • Брезов сок – 100 мл
  • Ако нямате някои от съставките, експериментирайте! Вместо пюре от арония вземете от касис и опитайте да замените сока от бреза с ябълков сок.

Приготвяне:

За да приготвите сбитен, можете да използвате както готово пюре, така и пресни плодове. Плодовете трябва да се разбият в блендер и да се прецедят, като се отделят големите елементи.

Към тази напитка не се добавя захар, вместо нея е подходящ медът от елда. В тенджера смесете пюрето, меда и брезовия сок, загрейте за 3-5 минути, като разбърквате. Сервирайте сбитена горещ.

Овесени бисквити с червени боровинки и млечен шоколадDrinks@Dinners restaurant

Рецепта от шеф-сладкар на ресторант Drinks@Dinners Артьом Апаницки

Съставки:

  • Пшенично брашно – 65 гр.
  • Овесени ядки – 30 гр.
  • Масло – 50 гр.
  • Млечен шоколад – 20 гр.
  • Тръстикова захар – 50 гр.
  • Сушени боровинки – 50 гр.
  • Яйце – 20 гр. (около половината от обикновеното яйце)
  • Бакпулвер – 1 гр.
  • Сода – 1 гр.
  • Сол – 2 гр.

Приготвяне:

Смесете всички съставки на ръка или с шпатула, оформете малки топчета с тегло до 35 грама.

Сложете хартия за печене и печете във фурната на 190 градуса точно 5 минути.

автор: МАРИЯ АФОНИНА

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest