„Сбербанк“ създаде алгоритъм, който за минута определя вероятността от зараза с COVID-19 по кашлица

Първият заместник-председател на борда на „Сбербанк“ уточни, че това не е инструмент за медицинска диагностика, а за ежедневен самоконтрол.

Лабораторията за изкуствен интелект на „Сбербанк“ разработи алгоритъм, който в рамките на 60 секунди може да определи вероятността от заразяване с коронавирусна инфекция по звуците на дишането, гласа и кашлицата. Това съобщи пред ТАСС във вторник първият заместник-председател на борда на „Сбербанк“ Александър Ведяхин.

„Наличието на вируса се определя въз основа на резултатите от кратко проучване на симптомите и три звукови модела – глас, дишане и кашлица. Звуковите файлове се преобразуват в спектрограма, която показва звукова енергия на различни честоти, и след това се анализират с помощта на дълбока конволюционна невронна мрежа. За обучение на системата са използвани повече от хиляда проби от звуци на дишане и кашлица, събрани от диагностицирани пациенти в руски клиники“, каза Ведяхин.

Той уточни, че това не е медицински диагностичен инструмент, а по-скоро за ежедневен самопреглед – самият тест отнема минута.

„В близко бъдеще планираме да създадем специално приложение, което ще стане достъпно в App Store и Google Play. Това ще позволи още по-добра настройка на точността на модела, плюс това ще подкрепи добре нашата медицинска програма“, каза източникът на агенцията.

Според него качеството на модела ще се подобри в бъдеще с нарастването на обема на данните, включително събраните чрез мобилно приложение.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest