Създават двуместен Су-57, предназначен за износ

Конструкторско бюро „Сухой“ и министерството на отбраната на Русия планират да създадат експортен двуместен вариант на изтребителя от пето поколение Су-57.

„Зад граница има интерес към тази машина и той само ще расте от година на година, тъй като руската армия ще попълва арсенала си с този модел. Чуждестранните клиенти първо наблюдават как се държи една или друга разработка във Въоръжените сили на Русия. Министерството на отбраната и КБ „Сухой“ планират да направят кабина за двама пилоти, което допълнително ще увеличи експортното търсене“, заяви вицепремиерът на Русия Юрий Борисов, цитиран от ТАСС.

По-рано ръководителят на „Рособоронекспорт“ Александър Михеев съобщи, че от Су-57 се интересуват пет държави от Югоизточна Азия. MilitaryWatch също посочи още потенциални купувачи на самолета от Азия и Африка, пише „Российская газета“.

Многофункционалният изтребител Су-57 е предназначен за поразяване на цели във въздуха, на сушата и в морето. За разширяване на възможностите му е създаден и тежкият ударен дрон С-70 „Охотник“ – той ще открива целите и ще ги атакува по команда на главния самолет. През 2021 г. е планирана доставка на два серийни Су-57 във Въздушно-космическите сили на Русия. Към 2025 г. техният брой трябва да нарасне до 22, а към 2028 г. – до 76.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest