Съвременният военен завод „Титан“ на Волга и неговата богата история

Легендарният Сталинград винаги е бил оръжеен град, а неговият наследник Волгоград и досега е голям военнопромишлен център.

През 1990-те той участва в създаването на междуконтиненталната ракета „Топол-М“ и  тактическия комплекс „Искандер“. Днес в цеховете на предприятието се произвежда новата руска междуконтинентална балистична ракета „Ярс“.

Когато е бил Царицин

Историята на Волгоград като военнопромишлен център започва в началото на XX век. В навечерието на Първата световна война Русия изпитва остър недостиг на съвременно оръжие за полевата армия. Индустрията се развива бързо, но тези темпове са недостатъчни за огромната страна с милионни въоръжени сили, които при обявяване на война са можели да нараснат десетократно.

Непосредствено в навечерието на обявяването на войната през 1914 г. правителството решава да построи в поволжкия град Царицин артилерийски завод, който за започне да произвежда цяла нова продукция – бронирани влакове, дрезини и други.Битката за завод

Битката за завод „Барикади“Gregory/РИА „Новости“

Това оръжие се оказа много полезно още през следващата война – гражданската. Тя завладява огромни територии. Всъщност няма постоянна фронтова линия и подвижните части, по-специално въоръжените с бронирани влакове, лесно могат да действат в тила на врага.

Царицин се оказва в самия център на боевете. Тук ремонтират оръдия и обшиват с броня влакове. След като самият град е преименуван, името си сменя и заводът и вече се нарича Сталинградски завод  „Барикади“. В цеховете му кипи мащабна дейност по модернизирането на съветската артилерия.

Ръководството на завода неведнъж е награждавано с високи правителствени отличия, което обаче не го защитава от сталинските репресии.

Великата Отечествена война

В навечерието на Великата Отечествена война към завода „Барикади“ е открито конструкторско бюро. То работи по особено важни проекти като разработката на свръхмощни оръдия с калибър над 200 и 300 мм.2К6

2К6 „Луна“ на базата на лек танк ПТ-76Марк Редкин/ТАСС

Към началото на войната той все още не е завършен и основната продукция в завода през военните години са 76-мм оръдия и миномети. Инженерите на завода са евакуирани, а работниците, начело със заместник-началника на конструкторското бюро, грабват оръжия, когато германците приближават. Оцеляват по-малко от половината.

Останалите започват възстановяването на производството през 1943 г. върху руините на предприятието, и проявяват невиждан героизъм. Само след година заводът, който е възкръснал буквално от пепелта, произвежда ново 122-милиметрово оръдие за съветските тежки танкове.

Следвоенни години

През първите следвоенни години сталинградци продължават да произвеждат оръдия за армията, включително и вече напълно съвременни, предназначени за брегова отбрана. Заводът започва да дава и гражданска продукция, сред която са сондажните установки.

Към края на 1950-те обаче вече се оформя новият профил на завода и това е ракетостроенето. Ракетата лети по-далече от снаряда и има по-мощна бойна част, на която може да се монтира и ядрена бойна глава. Неуправляемата ракета „Луна“ с твърдо гориво, от която образци са доставени от Съветския съюз през 1962 г. в Куба, управляемата ракета „Темп“, уникалните ракети „Точка“ и „Ока“, които са без аналози в света, се произвеждат във Волгоград и постъпват на въоръжение в съветската армия. През 1980-те тук се произвежда междуконтиненталната балистична ракета „Топол“.Владимир Пуътин разглежда

Владимир Пуътин разглежда „Топол-М“ в Ивановска област, 2006 г.Сергей Гунеев/РИА „Новости“

Не е забравена и артилерията. В „Барикади“ се създават оръдия за самоходните установки „Пион“, самоходката „Малка“, гаубиците „Мста“. Потенциалът на конструкторското бюро е огромен. През 1990 г. той е отделен от завода и се нарича Конструкторско бюро „Титан“.

През 1990-те, с участието на „Титан“, са създадени междуконтиненталната ракета „Топол-М“ и новият тактически комплекс „Искандер“. 

„Искандер Е“ в КемеровоРИА „Новости“

От 2009 г. в цеховете на предприятието се произвежда новата руска междуконтинентална балистична ракета „Ярс“. Някога част от завода, конструкторското бюро засенчва неговата слава. Но от 2014 г. заводът и неговото бивше конструкторско бюро официално носят общото име „Титан“.

автор: АЛЕКСАНДЪР ВЕРШИНИН

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest