Общество

Съветски герои-мюсюлмани от Втората световна война

Над 500 мюсюлмани са удостоени със званието Герой на Съветския съюз по време на Втората световна война.

С идването си на власт в Русия болшевиките открито обявяват като своя задача да съдействат за „отмирането на религиозните предразсъдъци „. Само че в много семейства хората запазват вярата си в Бога зад затворените врати. Затова не са останали очевидни доказателства дали тези герои са изповядвали исляма. Днешните им сънародници обаче са убедени, че те са били истински мюсюлмани в душата си.

  1. Муса Джалил

Муса Джалил

Муса ДжалилТАСС

Известният татарски поет и военен кореспондент Муса Джалил навремето си дори е посещавал мюсюлманско духовно училище (медресе), което не го спира по-късно да влезе в младежката комунистическа организация – комсомола, а по време на войната срещу нацистка Германия става политкомисар в Червената армия.

Дълго време в СССР са мислели, че Джалил е предател и изменник на родината. Скоро след като попада в плен през 1942-а,  той става член на създадения от германците легион, наречен „Идел-Урал“. Това военно формирование е привличало в редиците си военнопленници от Червената армия сред представители на народите от Поволжието (татари, башкири, мордовци,  марийци, чуваши и удмурти), които са изразявали желание да се борят срещу болшевизма. 

Истинската цел на Джалил обаче изобщо не е била да воюва за Третия райх, а да унищожи отвътре легиона „Идел-Урал“. Той става един от най-видните членове на нелегалната организация, сформирана в легиона, която води активна пропагандна работа сред личния състав. Германците възлагат на Муса да обикаля лагерите за военнопленници и там да води нацистка агитация. На практика обаче той използва тази възможност, за да вербува нови членове на съпротивата. 

В резултат на дейността на нелегалните още първият батальон на „Идеал-Урал“, който бил изпратен в зоната на военните действия, избива своите германски офицери и почти в пълен състав преминава на страната на партизаните. Останалите шест батальона също се оказват „деморализирани“ и са обявени за небоеспособни и крайно ненадеждни.

Муса Джалил е арестуван през август 1943 г. и след година е убит на гилотината. Името му е изчистено след войната и през 1956 г. посмъртно е удостоен със званието Герой на Съветския съюз.

  1. Ханпаша Нурадилов

Дом-музей на И.А. Плиев

Ханпаша Нурадилов воюва само малко повече от година, но пък за това време успява да се прослави в целия Съветски съюз. Младият чеченец унищожава общо 920 германски войници и става най-резултатният картечар в Червената армия.

Не веднъж по време на сражение Нурадилов е бил раняван и е оставал единственият оцелял от целия разчет, но винаги се е сражавал докрай, нанасяйки на противника значителни загуби. Само след сражение край украинското село Байрак през пролетта на 1942 г. командирът на кавалерийския ескадрон, на който Ханпаша е осигурявал огнева поддръжка, преброява над 300 германски войници, повалени от неговата картечница. 

Едва навършил 18 години, Нурадилов загива на подстъпите към Сталинград на 12 септември 1943 година. На следващата година посмъртно му е присвоено званието Герой на Съветския съюз.

  1. Домуло Азизов

Архивна снимка

Роденият в Таджикската ССР младши сержант Домуло Азизов дава своя принос за успеха на една от най-важните операции на Червената армия през Втората световна война – форсирането на река Днепър през есента на 1943 година.

На 15 октомври под силния обстрел на противника Азизов се прехвърля на другия бряг в Лоевския район на Беларус в състава на една от първите десантни групи. Без да чака да стигне до брега, той изскача от лодката и до пояса във водата се устремява към сушата, за да се втурне в германските траншеи. Домуло неутрализира с граната разчета на картечно гнездо, насочва огъня срещу врага и така блокира контранападението до идването на подкрепленията.

Героят на Съветския съюз Домуло Азизов загива при боевете за освобождаването на Гомелска област в Беларус само 20 дни след първия си подвиг и е погребан там в братска могила. 

  1. Юсуп Акаев

Архивна снимка

Съветските вестници го наричат „смелото сърце“ и „човека-легенда“. Юсуп Акаев е бил представител на кумиките – тюркоeзичeн народ, живеещ на територията на Дагестан. Той е бил един от най-прославените летци в авиацията на Черноморския флот.

На своя „летящ танк“ щурмовака Ил-2 той извършва 104 бойни излитания и унищожава 18 кораба от различен тип, три влакови композиции, 11 танка и много друга военна техника на противника. 

Акаев атакува вражеските кораби не като пикира срещу тях отвисоко, а като ги приближава от изключително ниски височини. След като ги приближава, хвърля бомбите и рязко вдига машината нагоре. Този начин на бомбардиране крие големи рискове, но в същото време има и голяма ефективност. 

Юсуп Акаев става един от малцината летци-щурмоваци, които успяват да излязат победители от неравен въздушен бой срещу вражеските изтребители.

Героят на Съветския съюз Акаев дочаква победата във Втората световна война, но не му било съдено да се наслади на мирния живот. Получените рани подкопават здравето на летеца и през 1949 година, когато е само на 27 години, той почива.

  1. Алия Молдагулова

Държавен централен музей за съвременна история на Русия

Героинята на Съветския съюз казачката Алия Молдагулова завършва с отличие Централната женска школа за подготовка на снайперисти и записва в актива си няколко десетки вражески войници. Само че тя не се прославя със своята снайперска дейност.

В своя последен бой в Псковска област през януари 1944 г. Алия се проявява в напълно несвойствена роля за снайперист. След гибелта на командира на ротата с призива „За Родината! Напред!“ тя вдига войниците в атака и първа се втурва в окопите на врага.

Дори след като е ранена от осколки от мина, Алия Молдагулова участва в ръкопашна схватка. Само че още една рана се оказва смъртоносна за 18-годишното момиче.  

автор: БОРИС ЕГОРОВ

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest