Съветска шахматна торта – шах и мат за всяко чаено парти
Чухте правилно – шахматна торта, а не чийзкейк.
Не е изненадващо, че като един от лидерите на популярната древна настолна игра, Русия е родила и „шахматната торта“.
По съветско време играта на шах става много популярна в страната. СССР се гордее с победите на своите сънародници в международни турнири, докато у дома възрастните играят в парковете, а децата с нетърпение се присъединяват към шахматните клубове. В периода на най-голяма популярност на шахмата през 1960-те години се ражда вкусната шахматна торта, която става широко ценена.
Първоначално шахматната торта представлява правоъгълно блокче с ефектно изрязана шарка на шахматна дъска. Може да се купи в пекарните и супермаркетите. Но домакините се опитват да я приготвят и сами. В крайна сметка тя изчезва от магазините. Днес е трудно да се намери и затова е толкова важно, че рецептата и техниките за приготвяне са запазени и сега можем да си я приготвим у дома.
Въпреки че десертът изглежда сложен, приготвянето му е съвсем лесно. Основата е съставена от ронливи пластове торта. Класическият метод е те да се глазират с ябълково сладко. Но то може да се замени с всяко друго сладко с кисел вкус. Аз избрах сладко от кайсии, което е доста меко и неутрално на вкус. Тортата се получава плътна, но пухкава. Сладостта на ванилово-шоколадовия сладкиш се компенсира от плодовия пълнеж.
Има няколко варианта на шахматната торта. Понякога се намазва с варено кондензирано мляко или извара и ванилов крем. Класическият вариант се поръсва с натрошени сладкиши и ядки. Понякога върху тортата се нанася шоколадова глазура. Някои хора дори правят марципанови фигурки на шах, за да я украсят.
Аз избрах сезонна есенна украса от ядки, които използвах за поръсване, и физалис от моята градина.
Съставки за 12 порции (2 торти):
Юлия Мулино
- Брашно – 375 г + 25 г за ваниловия слой
- Захар – 200 г
- Масло – 200 г
- Яйца – 2 бр.
- Какао – 25 г
- Ванилова захар – 1 ч.л.
- Бакпулвер – 10 г
- Сол – 1/3 ч.л.
- Сладко от кайсии – 400 г
Приготвяне:
Всички съставки трябва да са на стайна температура. Разбийте маслото със захарта и ваниловата захар в продължение на пет минути. Масата трябва да увеличи обема си и да олекне.
Юлия Мулино
Добавете яйцата едно по едно. Разбъркайте добре сместа.
Юлия Мулино
Добавете брашното с бакпулвера и солта и разбъркайте до получаване на гладка консистенция.
Юлия Мулино
Разделете тестото на две равни части. Добавете 25 г брашно към едната част и разбъркайте добре. Добавете 25 г какао на прах към другата половина.
Юлия Мулино
Това е достатъчно тесто за една тава за печене. Аз разделих тавата на две части с хартия за печене, за да мога да направя две кори наведнъж. Сплескайте тестото и печете 20 минути в предварително загрята фурна на 180°C.
Юлия Мулино
Оставете блатовете да изстинат.
Юлия Мулино
Намажете единия блат с конфитюр и го покрийте с другия.
Юлия Мулино
Разрежете го, намажете с четка горната част на първата двойна половина и я покрийте с втората половина.
Юлия Мулино
Поставете тежест отгоре и оставете за 4 часа, за да могат четирите слоя да се слепят.
Юлия Мулино
Нарежете 4-те съединени торти на равни ленти. Аз използвах линийка и измерих ленти с дължина 2 см.
Юлия Мулино
Обърнете лентите шахматно, като ги намазвате със сладкото.
Юлия Мулино
Намажете краищата с конфитюр.
Юлия Мулино
Натрошете останалите краища на блатовете и поръсете с тях оформените торти. Добавих и орехи и лешници.
Юлия Мулино
Поръсете тортата от всички страни, украсете с ядките и оставете в хладилника за още 4 часа.
Юлия Мулино
Сервирайте с чай или кафе. Насладете се!
Юлия Мулино
автор: ЮЛИЯ МУЛИНО
източник: bg.rbth.com