Общество

Съветска шахматна торта – шах и мат за всяко чаено парти

Чухте правилно – шахматна торта, а не чийзкейк.

Не е изненадващо, че като един от лидерите на популярната древна настолна игра, Русия е родила и „шахматната торта“.

По съветско време играта на шах става много популярна в страната. СССР се гордее с победите на своите сънародници в международни турнири, докато у дома възрастните играят в парковете, а децата с нетърпение се присъединяват към шахматните клубове. В периода на най-голяма популярност на шахмата през 1960-те години се ражда вкусната шахматна торта, която става широко ценена.

Първоначално шахматната торта представлява правоъгълно блокче с ефектно изрязана шарка на шахматна дъска. Може да се купи в пекарните и супермаркетите. Но домакините се опитват да я приготвят и сами. В крайна сметка тя изчезва от магазините. Днес е трудно да се намери и затова е толкова важно, че рецептата и техниките за приготвяне са запазени и сега можем да си я приготвим у дома.

Въпреки че десертът изглежда сложен, приготвянето му е съвсем лесно. Основата е съставена от ронливи пластове торта. Класическият метод е те да се глазират с ябълково сладко. Но то може да се замени с всяко друго сладко с кисел вкус. Аз избрах сладко от кайсии, което е доста меко и неутрално на вкус. Тортата се получава плътна, но пухкава. Сладостта на ванилово-шоколадовия сладкиш се компенсира от плодовия пълнеж.

Има няколко варианта на шахматната торта. Понякога се намазва с варено кондензирано мляко или извара и ванилов крем. Класическият вариант се поръсва с натрошени сладкиши и ядки. Понякога върху тортата се нанася шоколадова глазура. Някои хора дори правят марципанови фигурки на шах, за да я украсят.

Аз избрах сезонна есенна украса от ядки, които използвах за поръсване, и физалис от моята градина.

Съставки за 12 порции (2 торти):

Юлия Мулино

  • Брашно – 375 г + 25 г за ваниловия слой
  • Захар – 200 г
  • Масло – 200 г
  • Яйца – 2 бр.
  • Какао – 25 г
  • Ванилова захар – 1 ч.л.
  • Бакпулвер  – 10 г
  • Сол – 1/3 ч.л.
  • Сладко от кайсии – 400 г

Приготвяне:

Всички съставки трябва да са на стайна температура. Разбийте маслото със захарта и ваниловата захар в продължение на пет минути. Масата трябва да увеличи обема си и да олекне.

Юлия Мулино

Добавете яйцата едно по едно. Разбъркайте добре сместа.

Юлия Мулино

Добавете брашното с бакпулвера и солта и разбъркайте до получаване на гладка консистенция.

Юлия Мулино

Разделете тестото на две равни части. Добавете 25 г брашно към едната част и разбъркайте добре. Добавете 25 г какао на прах към другата половина.

Юлия Мулино

Това е достатъчно тесто за една тава за печене. Аз разделих тавата на две части с хартия за печене, за да мога да направя две кори наведнъж. Сплескайте тестото и печете 20 минути в предварително загрята фурна на 180°C.

Юлия Мулино

Оставете блатовете да изстинат.

Юлия Мулино

Намажете единия блат с конфитюр и го покрийте с другия.

Юлия Мулино

Разрежете го, намажете с четка горната част на първата двойна половина и я покрийте с втората половина.

Юлия Мулино

Поставете тежест отгоре и оставете за 4 часа, за да могат четирите слоя да се слепят.

Юлия Мулино

Нарежете 4-те съединени торти на равни ленти. Аз използвах линийка и измерих ленти с дължина 2 см.

Юлия Мулино

Обърнете лентите шахматно, като ги намазвате със сладкото.

Юлия Мулино

Намажете краищата с конфитюр.

Юлия Мулино

Натрошете останалите краища на блатовете и поръсете с тях оформените торти. Добавих и орехи и лешници.

Юлия Мулино

Поръсете тортата от всички страни, украсете с ядките и оставете в хладилника за още 4 часа.

Юлия Мулино

Сервирайте с чай или кафе. Насладете се!

Юлия Мулино

автор: ЮЛИЯ МУЛИНО

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest