Общество

Съветска посуда, която и досега може да се намери в почти всеки дом

В днешна Русия в изобилие се продава съвременна посуда родно и чуждестранно производство от всички ценови категории.

Старата съветска обаче все още може да се види дори и в домовете на по-младото поколение.

Много руснаци пазят съветска посуда заради приятни спомени: старите сервизи и кристалите са скъпи като спомен за детството и създават празнично настроение. Въпреки че такава посуда почти не се използва, тя продължава да се предават от поколение на поколение.

Някои я пренасят на дачата, други внимателно я съхраняват в килера или дори на открити рафтове като декорация, а някои я събират и купуват стари захарници и сосиери на търгове. Редките съветски сервизи днес могат да струват стотици хиляди рубли (над $5000)!

Кристал

Бюфет със стъклени рафтове, върху които са подредени кристални чаши, купи за салата и купи за бонбони, е символ на красота и просперитет за съветските граждани.

О. Иванов/Sputnik

Домакините, които не са разглезени от лукса, се стремят да украсят подобряващия се бит с евтини артефакти на уюта. В СССР се произвеждат много красиви и сравнително достъпни за широките слоеве от населението настолни стъклени и кристални предмети от бита. Те се вадят само по празници, а понякога изобщо не се използват по предназначение – пазят се.

Възможно е било да се купят чаши от цветен кристал, те са по-скъпи, но са много ценени заради красотата си. Едни от най-разпространените са чашите „Суздал“. Пуснати са в ярки цветове: зелено, жълто; както и в приглушени тонове.

livemaster.ru

За сервиране на салати са предназначени тежки кристални купи с различни форми и размери. Мезетата са предлагани в купички и малки чинийки, също изработени от кристал.
Да изпусне такава купа за салата е един от най-големите кошмари за съветското дете!

Виктор Воног/ТАСС

Бисквитките и сладките са поставяни в подобни съдове, но с продълговата форма и с дръжка от мелхиор.

livemaster.ru

Порцеланови сервизи

Скъпите порцеланови сервизи се подаряват за юбилеи – те също се съхраняват в бюфета и се използват само на празници и когато идват гости. Понякога се случва да има един или два такива случая през целия живот на собствениците. По правило във всекидневието се използват евтини порцеланови чинии, които и да се счупят, не е толкова жалко. Е, в СССР има и такива семейства, в които порцелановите сервизи за хранене и за чай се използват постоянно. Тези фамилии обаче не са много.

livemaster.ru (https://cs2.livemaster.ru/); skupka-antikvariata-spb.ru

Задължително е в празничния комплект да има специална чиния или както се нарича на руски „сельодочница“: името ѝ подсказва, че в нея се слага риба, която подхожда за продълговата, овална форма на блюдото. Понякога обаче в нея сервират салати, сред които и известната „сельодка под шуба“.

meshok.net

Сервизите за чай и кафе се отличават с най-голямо разнообразие – порцелановите сервизи и сега са обект на лов на колекционери. Най-популярните са произведени в Дулевския и Ленинградския завод за порцелан. Последният е „наследник“ на императорската фабрика – първото предприятие в Русия за производство на порцеланови изделия. И двата завода съществуват и до днес и произвеждат комплекти със същия съветски дизайн.

Ю. Левянт/Sputnik

Б. Поляков/Sputnik

Специален шик са сервизите от ГДР и Полша и да се купят по онова време е много по-трудно, отколкото да се намерят на пазара съветски.

М. Анфингер/Sputnik

meshok.net

Комплект прибори от мелхиор

В СССР свободно се продават и сребърни прибори за хранене, но те са много по-скъпи от направените от мелхиор и малцина могат да си ги позволят. Само че и комплектът прибори от мелхиор също се изважда само на празници и когато дойдат гости, а всеки ден се използват прибори за хранене от алуминий или неръждаема стомана с пластмасови дръжки.

Legion Media

meshok.net

Някои домакински съдове продължават да се използват и досега: термоси, бидони, черпаци и съдове за готвене. Емайлираните съдове са ценени от съветските домакини. При готвене храната в тях храната не влиза в контакт с метала, който би могъл да не е много полезен за здравето, когато леко реагира с продуктите. Вярно е, че покритието лесно се поврежда и съдовете се огъват, така че днес такива тенджери и бидони, макар и да са останали в домакинството, вече не се използват за храна.

livemaster.ru

Много домакини в СССР имат чугунени тигани и патета (те се използват за печене във фурната не само на патици, но и на много други неща). Срокът на годност на чугуна при правилно използване е неограничен, а вкусът на приготвената в него храна се оказва напълно различен, така че те все още се ценят и използват и до днес.

afgankazans.ru

автор: СОФИЯ ПОЛЯКОВА

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest