Общество

Съвети и трикове за приготвяне на перфектния конфитюр от шипки по руски

Затоплете се с този сладък като мед, но здравословен конфитюр, който се среща рядко и е много ценен.

В късна есен шипките надничат иззад храстите с окапали листа и радват очите ни с яркочервените си плодове. Трудно се намират в градовете, но в провинцията е много лесно.

Все още помня времето, когато бях дете и щом се разболеех, майка ми наливаше лъжица гъст и тъмен сироп от шипка от малка бутилка, закупена от аптеката, и ме караше да го пия – толкова ароматен и сладък, сиропът беше почти като мед. И сега предлагам да се запасим с няколко малки бурканчета с вкусен и здравословен шипков конфитюр за зимата, за да можете да го отворите по всяко време, когато почувствате настинка или просто искате да засилите имунната си система.

Шипките са известни със своето богато съдържание на витамин А, Е и С и са особено полезни при настинки и профилактика на грип, тъй като помагат в борбата с болестите. Ето защо конфитюр от шипки се смята за едно от най-здравословните и, когато е правилно приготвено, е не по-малко деликатно и вкусно лакомство от другите видове конфитюр от горски плодове.Олга Бровкина

4 съвета за приготвяне на най-доброто сладко

1. Идеално сладко може да се направи само от плодове с еднаква зрялост. Не забравяйте, че узрелите плодове са по-меки, по-сладки и по-ярко оцветени.

2. Вторият важен фактор са приборите за готвене, които сте избрали. Не ползвайте медни или алуминиеви съдове за готвене. Идеален вариант са емайлираните тенджери за готвене, но може да използвате и тенджери от неръждаема стомана. За да предотвратите загарянето на сладкото, изберете тенджери за готвене с плоски, дебели дъна и ги напълнете до около една трета, така че плодовете да заврят равномерно.

3. Трето, има някои плодове, които изискват предварително приготвяне. Големите плодове като ябълки и круши трябва да се попарят или варят за кратко във вряща вода преди готвене. За да се предотврати преваряването на кайсиите и сливите, те трябва да се накиснат за 5 минути в разтвор със сода. За да запазите формата на горските плодове и плодовете с твърда кожа (сливи, цариградско грозде, круши и др.), така че кожата им да не се пръсне, пробийте я с клечка за зъби на няколко места преди готвене.

4. Последно, но не на последно място, ключово нещо е способността да се определи готовността на сладкото. Сложете малко сладко в чаена лъжичка и капнете върху нокътя на палеца си. Ако капката остане кръгла и не промени формата си – сладкото е готово.

Както веднъж казва Антон Чехов: „Знанието няма никаква стойност, освен ако не го приложиш на практика“, така че предлагам сега да преминете към процеса на приготвяне на конфитюр от шипки.Олга Бровкина

Съставки:

2 кг шипки (със семена)

1 кг захар

350 мл вода

Приготвяне:

Премахнете семената, които се намират вътре във всяка шипка. Лично аз не ги премахнах, тъй като набрах шипките си от гората близо до моето село. И така, тъй като плодовете, които взех, бяха диви и мънички, реших да оставя семената. Но ако не наберете диви шипки, препоръчвам ви да използвате следната техника: измийте и изсушете шипките и след това отрежете края на всяка, отворете ги и премахнете всички лепкави семена.Олга Бровкина

Разтворете захарта в гореща вода, оставете да заври при непрекъснато бъркане и изсипете горещия сироп в голям съд за готвене с преработените шипки в него. Оставете го до следващия ден.

На следващия ден кипнете отново шипките, намалете котлона да къкри и ги варете 5 минути или докато шипките омекнат напълно.

Стерилизирайте бурканите. Можете да го направите по класическия начин с вода: изсипете вряла вода в чист буркан, покрийте го с капак и го оставете за 8-10 минути. Или ги стерилизирайте в микровълновата: сипете малко вода в чист буркан и го поставете в микровълновата за 2 минути.Олга Бровкина

Напълнете стерилизираните буркани със конфитюра, оставяйки малко място отгоре. Избършете ръбчетата и поставете нови стерилизирани капачки, като внимавате да не затегнете твърде много. Покрийте бурканите с няколко кърпи, за да оставите конфитюра да се охлади бавно, поне след 12 часа вашият конфитюр от шипки е готово за съхранение или ядене.

Добър апетит!

автор: ОЛГА БИЧКОВА

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest