Общество

Съветът за сигурност на ООН приема спонсорираната от САЩ резолюция за прекратяване на огъня в Газа

Според репортер на IRNA от централата на ООН резолюцията е одобрена без опозиция или вето от постоянните и непостоянните членове, с изключение на един въздържал се от Русия в понеделник следобед местно време (10 юни).

В Резолюция 2735 на Съвета за сигурност, която има седем параграфа, се припомнят всички съответни резолюции относно ситуацията в Близкия изток, включително Палестина, и се подчертава необходимостта от продължаване на дипломатическите усилия от страна на Египет, Катар и Съединените щати за постигане на всеобхватно прекратяване на огъня в Газа.

САЩ твърдят, че новото предложение за прекратяване на огъня, обявено на 31 май, е прието от Израел и че Хамас също трябва да го приеме, като същевременно призовават и двете страни да изпълнят изцяло условията му без забавяне в трите фази.

Съветът за сигурност на ООН приема спонсорираната от САЩ резолюция за прекратяване на огъня в Газа

Резолюцията, която в първата фаза призовава за първоначално шестседмично прекратяване на огъня и размяната на някои израелски пленници, държани в Газа, за палестински затворници, държани в израелски затвори, също включва връщането на палестински цивилни в домовете им, включително на север, както и безопасното и ефективно разпределение на широкомащабна хуманитарна помощ в цяла Газа.

Втората фаза ще включва постоянно прекратяване на огъня и освобождаване на останалите пленници и пълно изтегляне на израелските сили от Газа.

Третата фаза ще включва усилия за възстановяване на опустошената Ивица Газа и връщане на телата на всички мъртви заложници, които все още са в Газа, на техните семейства.

Одобрената резолюция подчертава важността страните да се придържат към условията на предложението след споразумението и призовава всички държави-членки на ООН да подкрепят прилагането му.

Резолюцията отхвърля всеки опит за демографска или териториална промяна в ивицата Газа, включително всякакви мерки, които намаляват размера на Газа.

Съветът за сигурност на ООН приема спонсорираната от САЩ резолюция за прекратяване на огъня в Газа

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви на 31 май по време на предизборната си кампания, че Израел е представил ново предложение за прекратяване на огъня и размяна на затворници, което е било представено на Хамас чрез Катар. И помоли страните да не пропускат тази възможност и да постигнат съгласие по това предложение.

Въпреки твърдението на Байдън, някои израелски официални лица оттогава обещаха да продължат войната до елиминирането на Хамас. Ционисткият режим също така засили кръвопролитията си оттогава в противоречие с изявлението на президента на САЩ, международен протест и най-важното срещу решение на Международния съд, който призова режима незабавно да спре инвазията си в град Рафа в южната част на Газа и да позволи безпрепятствено доставяне на хуманитарна помощ в Газа.

Още стотици палестински цивилни бяха убити в безразборните бомбардировки и обстрели на Израел в Газа, по-специално Рафах, през последните няколко седмици, повишавайки общия брой на загиналите от израелския геноцид в Газа до над 37 100, а броят на ранените достигна 83 074 от 7 октомври 2023 г.

ЕС приветства подкрепяния от САЩ план за Газа

Върховният представител на ЕС по външната политика приветства одобрението на проекторезолюция в Съвета за сигурност на ООН за установяване на прекратяване на огъня в Газа и поиска незабавното й изпълнение.

Според сутрешния доклад на IRNA във вторник, Жозеп Борел в съобщение в своята социална медия X (предишен акаунт написа: „Припомняме пълната си подкрепа за пътната карта от 3 стъпки на президента на Съединените щати и призоваваме двете страни да я приемат и прилагат .”

В публикацията си Борел каза още в публикацията си, че „Европейският съюз приветства приемането на резолюция 2735 на Съвета за сигурност на ООН, подкрепяйки предложението, обявено на 31 май“.

Американска тактика за натиск върху Хамас

Посланикът на САЩ в ООН Линда Томас Грийнфийлд се опита да приложи хитростта на Вашингтон след одобрението на резолюцията за установяване на примирие в Газа, като каза, че „войната ще спре, ако Хамас приеме споразумението на масата“.

Грийнфийлд твърди, че Израел вече се е съгласил с това предложение, но не е споменал защо ционисткият режим продължава своята геноцидна кампания, ако е одобрил плана на САЩ.

Без да споменава подкрепата на Вашингтон за повече от 8-месечната война на Израел и налагането на вето върху редица резолюции за прекратяване на огъня през последните месеци, Грийнфийлд заяви: Ние гласувахме за мир днес и Съветът за сигурност и страните от региона и света одобриха това резолюция.

UK: Подкрепяният от САЩ план е важна стъпка напред

Междувременно Обединеното кралство, както обикновено, приветства своя традиционен съюзник Съединените щати за представянето на проекторезолюция относно мирния план за Газа, който беше гласуван от Съвета за сигурност на ООН.

Британският посланик и представител в ООН Барбара Удуърд, чиято страна също гласува за резолюцията на САЩ, я нарече „важна стъпка за прекратяване на войната в Газа“.

„Ситуацията в Газа е катастрофална“, призна британският посланик, без да говори за военната и финансова помощ от Запада, особено от САЩ, за ционисткия режим за продължаващите кръвопролития и геноцид в Газа.

Русия: Много въпроси остават без отговор

Въпреки това руският посланик в ООН, чиято страна се въздържа по време на гласуването на подкрепяния от САЩ план за прекратяване на огъня в Газа, каза, че Москва има много въпроси относно новия ход.

„Имаме цял набор от въпроси относно американската проекторезолюция, според която Съветът приветства някаква сделка, чиито окончателни очертания не са известни на никого, може би освен на посредниците“, каза Василий Небензя по време на заседание на Съвета за сигурност на ООН за Палестина и Израел.

„Не искахме да блокираме резолюцията, защото, доколкото знаем, арабският свят я подкрепя, но имаме няколко въпроса относно резолюцията, предложена от Вашингтон“, добави той.

Небензия продължи, като каза, че Русия винаги има положително отношение към всякакви дипломатически усилия, насочени към прекратяване на войната в Газа.

Той подчерта: „Не сме сигурни в позицията на ционисткия режим по отношение на резолюцията за прекратяване на огъня“ и каза, че Съветът за сигурност не е трябвало да одобрява предложението с двусмислени компоненти.

източник: irna.ir

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest