САЩ се боят от радара „Енисей“: С-500 в Беларус ще даде на Русия стратегическо преимущество

След края на срещата между руския президент Владимир Путин и беларуския му колега Александър Лукашенко станаха известни детайли по 28 програми за сътрудничество.

Сред тях лидерът на Беларус спомена поръчаното от Минск въоръжение на стойност от над милиард долара: самолети, вертолети, зенитни комплекси „Тор-М2“ и друга техника.

По време на срещата Лукашенко бе информиран за възможностите на новата руска  система за ПРО С-500 – планира се тя да бъде приета на въоръжение в Русия до края на годината. Както се очаква, Минск е един от потенциалните купувачи на новата система – заедно с Алжир, Китай и Индия. За Москва такава сделка ще значи много повече от търговско споразумение, пише MilitaryWatch.

Според съюзническото споразумение между Беларус и Русия страните обменят разузнавателни данни, затова разполагането на радарите на С-500 по западните беларуски граници би позволило на Москва да вземе под контрола си голяма част от териториите на НАТО, включително и Германия. А това е стратегическо преимущество, отбелязва изданието, цитирано от „Российская газета“.

Все още е засекретна по-голямата част от характеристиките на радиолокационната станция, която в бъдеще вероятно ще се превърне в „очите“ на перспективните системи за противовъздушна отбрана (ПВО) С-500 „Прометей“. 

От своя страна зенитно-ракетната система С-500 „Прометей“ (ОКР „Триумфатор-М“) принадлежи към ново поколение системи клас „земя-въздух“. Тя представлява универсален комплекс с далечно действие и височинен прехват с повишен потенциал за противоракетна отбрана и възможност да прехваща балистични ракети. Перспективната система може да поразява не само балистични, но и аеродинамични цели (самолети, вертолети, други въздушни цели), както и крилати ракети.

Радиусът на поразяване на С-500 е около 600 км. Освен това системата ще може да открива и едновременно да поразява до десет балистични свръхзвукови цели, летящи със скорост до 7 км/с, а ще може и да поразява бойни блокове на хиперзвукови ракети. По своите характеристики С-500 значително превъзхожда С-400 и американския ѝ конкурент Patriot Advanced Capability-3.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest