САЩ разсекретиха информация за подготовката на СССР за ядрена война

През ноември 1983 г. Съветският съюз разполага в ГДР около 100 самолета с ядрено оръжие, готови за „незабавна употреба“, пише The ​​Drive, като се позовава на разссекретени материали от Държавния департамент на САЩ.

Американското издание отбелязва, че подобна подготовка на Москва за война се оказва следствие от „много сериозно недоразумение“, причинено от мероприятия на НАТО, проведени в рамките на командните учения Able Archer 83, „в хода на които се проверяват способностите на силите на Алианса в цяла Европа и извън нея да водят ядрени войни по много реалистичен начин“, пише „Лента“.

По плана на ученията Able Archer 83, ядреният конфликт е предшестван от използването на химическо оръжие от „виртуален противник“.

Съгласно публикуваните материали, вечерта на 2 ноември 1983 г., 16-а въздушна Краснознаменна армия, дислоцирана в ГДР, привежда своите самолети в състояние на повишена бойна готовност. Според публикуваните материали екипажите на самолетите, оборудвани с ядрено оръжие, са инструктирани да „унищожават вражески цели на първа линия“.

През януари изданието Over Defense, използвайки данни на американската организация Център за военноморски анализи (CNA), публикува сценарий за превантивен удар на НАТО в Калининградска област, който предполага ликвидация на четири основни цели в региона.

Pin It on Pinterest