САЩ оцениха модернизацията на Ту-95

Дълбоко модернизираният ракетоносец Ту-95МСМ ще полети в небето до края на август, съобщи пред Владимир Путин Юрий Слюсар, ръководител на ОАК. В САЩ предположиха, че модернизираният самолет с нови ракети скоро ще се появи на границите на Съединените щати.

„Това не е само машина, базирана на стар самолет – ние също така я преработихме. Укрепихме крилото, променихме отделни елементи. Самолет с нов комплект оръжия, ново бордово оборудване, с модифицирани двигатели и нови витла“, каза генералният директор на Обединената авиостроителна корпорация пред президента, цитиран от „Российская газета“.

Ту-95 (Bear според класификацията на НАТО) е от доста време в небето, като американския му колега B-52, припомни The National Interest. И двата стратегически бомбардировача-ракетоносци летят по-дълго от техните екипажи и напоследък са под интензивна модернизация. Най-новата версия на руския самолет има много по-широки възможности от прототипа му – последният, както знаете, би могъл да пуска само неуправляеми свободнопадащи бомби (предимно термоядрени).

Ту-95МСМ е въоръжен със стратегическите крилати ракети Х-101 и Х-102 (последната също е термоядрена). За да бъдат поставени под крилата, бяха върнати четирите пилона за осем ракети: между външните и вътрешните двигатели, както и между вътрешните двигатели и фюзелажа. Поради това беше необходимо самото крило да се укрепи. Самолетът е оборудван с нови радари, авионика и системи за радиоелектронно потискане. Модернизираните двигатели и витлата са с подобрени полетни показатели.

Вероятно основното предимство на „Мечката“ е фантастичният ѝ обсег на полета. Имайки предвид зареждането във въздуха, той е ограничен само от възможностите на екипажа – както в ядрените подводници. Ту-95МС извършва редовни полети близо до американските води. Логично е да предположим, че скоро ще видим и Ту-95 МСМ там, заключава изданието.

Pin It on Pinterest