САЩ обясниха защо изтребителите Су-35 са нарастващ стратегически проблем за тях

Офицерът от американската армия в оставка Брент Истууд обясни защо руските изтребители С-35 са крайно опасни.

Статията му е публикувана в портала 19Fortyfive.

Бившият военен напомня, че самолетът, създаден от опитно-конструкторско бюро „Сухой“, има голяма функционалност. Той може да унищожава цели във въздуха, на земята и във водата, пише РИА „Новости“.

Истууд отбелязва, че ВМС на САЩ повече от всякога се безпокоят от противокорабната ракета „Оникс“ (експортно название „Яхонт“). Су-35 може да се сдобие с авиационния ѝ вариант. Изтребителят има възможност да носи до 8 т ракети и бомби различни класове с лазерно и спътниково насочване.

Самолетът от поколение 4++ развива скорост до 2500 км/час. Освен това той е оборудван със съвременна авионика, модифицирана РЛС (радиолокационна станция), а по време на полет се държи „пъргаво“ и маневрено, пише Истууд.

Разработката на руските инженери се харесва на много страни, пише в статията. През изминалата година Египет вече получи партида С-35, като Кайро очаква още 19 такива машини. Турция също планира да закупи въоръжението, ако преговорите преминат успешно. Същото планира да направи и Алжир, уточнява авторът.

Според Истууд Москва продава изтребители на различни страни, за да създаде мрежа от съюзници в Близкия изток. Така Русия променя баланса на силите в обширния регион и формира цяла „клиентска база“ от държави, желаещи да закупят военнопромишлената ѝ продукция. На фона на тези събития САЩ се изтеглят от Афганистан и отслабват позициите си в Близкия изток, за да се съсредоточат в борбата с Китай и Източна Азия, отбелязва авторът.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest