Общество

САЩ нарекоха руската крилата ракета „летящ Чернобил“

Съединените щати призоваха Русия да спре разработването на „летящия Чернобил“ – крилати ракети с ядрена установка.

Според специалния посланик на американския президент по контрола на въоръжението Маршал Билингсли такова оръжие „изобщо не би трябвало да съществува“.

„Искрено вярваме, че такова оръжие изобщо не трябва да съществува. Защо въобще съществува крилата ракета с ядрен двигател и ядрена бойна глава? Това не е по-различно от летящ Чернобил. Представете си какъв вид радиоактивно отделяне ще създаде по време на полета. Няма логика, която да оправдава тези системи на Съдния ден“, каза той по време на реч пред Комитета за външни отношения на Сената на конгреса на САЩ, пише .

Както отбеляза Билингсли, той информира руските партньори, че това „разхищение на огромни средства“ и подобни разработки трябва да бъдат спрени.

По време на речта си служителят заяви, че създадените от американците хиперзвукови оръжия ще станат „балансьори“ за САЩ в Азиатско-тихоокеанския регион.

Билингсли в началото на юли каза, че проектите на руските ракети „Буревестник“ и „Посейдон“ са „ужасни“ и трябва да бъдат закрити.

Както каза през февруари президентът на Русия Владимир Путин, Русия ще продължи да оборудва всички клонове на въоръжените сили с най-новите видове оръжия и техника, включително лазерни и хиперзвукови комплекси.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest