Общество

САЩ използват плаващ кей близо до Газа като военна база

Според йеменската телевизионна мрежа Al-Masirah, Абдул-Малик Бадреддин ал-Хути, лидерът на йеменското движение Хути, е заявил в седмична реч, че Съединените щати прибягват до измама.

Той каза, че Вашингтон е създал военноморски док в Газа, твърдейки, че е загрижен за хуманитарната ситуация, но всъщност го използва като военна база, за да окупира региона и да подкрепи „ционисткия враг“.

Ал-Хути увери, че САЩ описват „окупацията като освобождение и подкрепата за геноцид и клане като помощ“. Той подчерта, че плаващият кей всъщност не играе никаква роля в предоставянето на помощ или задоволяването на нуждите на хората в ивицата Газа и че САЩ преместиха кея в окупираното от Израел пристанище Ашдод на фона на засилващия се глад в Газа.

Американците открито подкрепят израелския враг, каза той, добавяйки, че бомби и логистика се изпращат на окупаторите, за да бъдат използвани за избиването на палестинския народ.

Той посочи, че САЩ се готвят да изпратят 50 изтребителя F-15 в подкрепа на окупационния режим, за да укрепят способността му да извършва геноцид в Газа.

Централното командване на Съединените щати (CENTCOM) обяви, че поради високите вълни плаващият док, разположен на брега на Газа, ще бъде прехвърлен в южното пристанище Ашдод. Ливанският телевизионен канал Al Mayadeen цитира израелски медии, които съобщават, че американските разрушители вече са акостирали в Ашдод. 

Плаващият кей, който беше силно рекламиран, се превърна в голям провал за администрацията на президента Джо Байдън.

Палестинското съпротивително движение Хамас обяви, че целта на Вашингтон при създаването на плаващия док е да заблуди световното обществено мнение и да прикрие военната си подкрепа за ционисткия режим по време на войната в Газа.

източник: irna.ir

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest