Общество

САЩ искат да съживят „Kаспийското чудовище“

Агенцията за авангардни проекти на министерството на отбраната (ДАПРА) на САЩ публикува заявка за създаването на транспортен екраноплан.

С негова помощ Пентагoнът смята да обезпечи оперативното снабдяване на своите бази без и с флотове в отдалечени точки на Световния океан. Досега опитите да се построи екраноплан в САЩ нямаха особени успехи, а същевременно в СССР са построени няколко варианта – вярно, в един екземпляр. Най-известен е екранопланът-ракетоносец „Лун“, наричан още „Каспийско чудовище“, пише „Российская газета“.

В публикуваната от ДАПРА заявка се говори за бързoходен транспортен съд, който има ефект на екраноплан. Той трябва да може да излита и да каца на вода, да се издига достатъчно високо, за да не изпитва проблеми с вълнението на морето, и да превозва не по-малко от 100 т товари. Транспортният самолет C-17 Globemaster превозва 141 т, но изисква оборудвана писта, припомня Popular Mechanics.

Екранопланите, плъзгащи се на възглавница със сгъстен въздух, могат да подходят към всеки бряг, а по скорост надминават доста добри десантни съдове. Построеният през 1986 г. „Лун“ може да превозва 100 т войски и техника на 1080 мили със скорост над 500 км/час. За своето време съветският екраноплан е добре въоръжен: шест противокорабни ракети „Москит“ и четири автоматични зенитни оръдия.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest