Общество

САЩ и Обединеното кралство помогнаха на Израел да освободи пленници при офанзивата в Нусейрат

Израелският вестник Haaretz, цитирайки висши американски и ционистки служители, съобщи в понеделник, че Вашингтон и Лондон са предоставили на Тел Авив логистична помощ, която е изиграла голяма роля за освобождаването на пленниците.

Служителите казаха пред вестника, че американски и британски агенти са събрали информация за пленниците и тяхното местоположение, използвайки дронове и подслушвайки телефони.

Американски служители, говорещи с Haaretz, твърдят, че американско-британската помощ се основава на подхода, че освобождаването на пленниците ще убеди Израел да прекрати войната си срещу Газа.

Твърдението идва в момент, когато и САЩ, и Обединеното кралство са изправени пред възмущение от собствените си народи, както и в света заради политическата и военна подкрепа за израелския режим още от избухването на войната в началото на октомври.

Атаката на израелската армия срещу Нусейрат, в централната част на Газа, уби най-малко 210 палестинци в събота.

Касапницата се случи, тъй като през последните седмици израелският режим отказа да приеме условията на палестинците за прекратяване на огъня, което също ще освободи останалите пленници, задържани в Газа.

Хамас взе около 250 пленници, включително израелски заселници, по време на безпрецедентната си операция „Бурята на Ал-Акса“ на 7 октомври. Около половината бяха освободени при едноседмично прекратяване на огъня през ноември. Близо 120 пленници остават в Газа, като 43 са обявени за убити от палестинската съпротивителна група.

източник: irna.ir

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest