Сашо Петров и Косьо Марков: С “Беновска пита” създадохме “Денят” и “На прага” – песни, които обединяват

Сашо Петров и Косьо Марков: С “Беновска пита” създадохме “Денят” и “На прага” – песни, които обединяват 

Александър Петровпоет и Константин Марков, “Тангра”, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване “Беновска пита” по “Канал 3” и “Радио К2”, заявиха позиции по следните теми: 

Ценностната система – преди и сега; “Времето е наше” 

Беновска посрещна Александър Петров в студиото и се свърза с Константин Марков по телефона, който беше на път към студиото. “Много исках да поговорим за това в каква ценностна система в момента живеем ние. Тръгваме преди 30 години, ти си един от авторите на най-знаковите песни на промените по ред причини ще ги посоча като заглавия – “Времето е наше”, “Развод” и други” започна Беновска. Поетът сподели, че е имал щастието да напише думите за тези песни, а и времето тогава е било много емоционално. “Времето е наше” – по повод годишнината от митинга на 7-ми юни чух г-н Петко Симеонов в една голяма телевизия, в централно време да твърди, че ми бил поръчал този текст и задължително да имал “времето е наше, 45 години стигат”. Веднага искам да направя една корекция и благодаря за това, че имам тази възможност тук – Петко Симеонов нищо не ми е поръчвал. На мен ми се обади Борето Карадимчев, аз даже не знаех този слоган, не е мой, затова стихотворението в стихосбирката е озаглавено 1989 година. Този слоган беше монтиран след това в самата песен, която Борето направи и си мисля така вече 30 години отстъпвайки назад или отивайки напред – как се подменят истините” коментира Петров. “Времето е наше е слоганът на първата кампания на СДС, който слоган го измисли специалистът по реклама Жак Сегела и върху това се правеше цялата кампания, даже ще си позволя и аз да се похваля. Направих алтернативна песен, също “Времето е наше” с ФСБ. Аз лично съм свидетел, че Петко Симеонов поръча на Борис Карадимчев тази песен, но не на теб, а ти просто си изпълнил едно вдъхновение от идеята, с която си се заразил” каза Беновска. “Съвсем наскоро президентът Стоянов направи нов сайт, в който има един интересен раздел – истини и лъжи. Препоръчвам го на зрителите да го видят, защото там много неща, освен от първо лице, от неговата позиция разказани, са подкрепени с факти, с документи и писаното остава” препоръча поетът. 

Песента “Денят” 

Беновска припомни, че заедно с Косьо Марков и Сашо Петров са направили песента “Денят” по време на коронавируса. “Как ти се получиха нещата?” Беновска попита Марков“Сашо написа един прекрасен текст, който много точно отразява това, което беше общото настроение и от друга страна отразява това, което лично аз усещах и мислех в този момент. Трябва да кажа, че това един момент на равносметка, това е една възможност на хората да се обърнат назад и да преосмислят това, което са правили през годините и както казва Сашо – да хвърлим старите си дрехи и да започнем всичко отначало. Смятам, че и хората, които слушат песента, я усещат по подобен начин. Неслучайно тази песен има един голям успех в класациите и се надявам в някакъв момент, когато отново можем да правим концерти, да я пеем и на живо” коментира Косьо Марков.  

Беновска помоли да пуснат песента и клипа към “Денят”. 

“Сашо, как ти се получи замисълът?” попита Беновска. “Идеята, всъщност, беше твоя, когато ми се обади по телефона и каза, че това ще бъде много интересно. Необяснимо е как се ражда една история и аз не обичам да анализирам. Просто хващаш края на конеца и омотаваш кълбото, така и тук. Много съм щастлив от това, което направихме, защото това е една песен послание и в един момент, който, бих казал за цялата планета, е необичаен и стресов. В това видях посланието – да се замислим колко сме крехки, колко цивилизацията ни с всичко, с което се гордее, е уязвима от един микроскопичен вирус” сподели Петров. 

Проектите, върху които работят Сашо Петров и Косьо Марков 

“Въпросът ми е към двама Ви – Косьо, върху какво работиш ти в момента?” попита БеновскаМарков сподели, че работи върху музиката на един пълнометражен игрален български филм и е почти пред финал, а филмът по всяка вероятност ще се появи преди Нова Година – “Късата клечка”, психологически филм, който отразява едно минало време по интересен начин. “Голямо предизвикателство е, защото е свързано с емоционално състояние на героите, с минаване от един кадър в друг, които са с различно настроение, в различни ситуации на героите” каза още Косьо Марков. “Сашо, между другото сега като гледам клипа на стената зад гърба ти, си казвам, че ти ни липсваш. В следващия клип да те вземем да участваш” каза Беновска, а Петров сподели, че професионалното му развитие е зад сцената и нека прожекторите да осветяват главните герои. “В момента имам доста работа, защото невъзможността на музикантите да пътуват, да изнасят концерти като че ли им остави свободно време и ги мотивира да създават музика, така че имам с много интересни личности много хубави неща, които се случват. Направих една песен, нестандартен дует Данчо Караджов и Любо Киров. Ще излезе. Продуцент е Игор Марковски” сподели Петров. “Ти пусна и една стара песен, която е писана за друга певица, а сега я изпя Марияна Попова” коментира Беновска, а Петров каза, че с нея има една песен, но основното е, че много му се иска да започне концертната дейност. “Давам си сметка, че когато дойде коронавирусът ние бяхме във фазата на съпротивата. Бяхме по-дисциплинирани, по-мотивирани да спазваме някакви ограничения, но тази фаза не може да продължава дълго и сега сме във фазата на примирението, което малко е тревожно предвид и статистиките, които всеки ден излизат” коментира Петров. 

Коронавирус в политиката; Днешната кауза 

“А, има ли коронавирус в политиката? Как го усещаш? Предстоят нови парламентарни избори, нови президентски избори. Дали пак ще се налага да правим кампании? Някакви песни да пишеш?” попита Беновска. “Предполагам, че има безброй много вируси. Не, не, благодаря! Много ми е интересно защо младите, чиито живот тепърва е в бъдеще време, не се хванат да направят нещо, не са мотивирани да напишат нещо. Вече е време на по-младото поколение. Животът е техен. Те се вълнуват от други неща. Моето поколение направи каквото можа преди 30 години и това, че не беше удачно и успешно – това е факт. Естествено, че няма да си посипваме главите с пепел. Аз се радвам, че песните, в които имах участие по онова време, добиха някаква историческа стойност” коментира Петров. “Гледаш ли какво се получава сега – 45 години стигат, времето е наше…онези думи, които ни вдъхновяваха тогава. Сега какво се оказа, че трябваше да се появи един главен прокурор Иван Гешев, за да се опита да преразгледа историческия преход, демократичния, приватизации, олигарси – нещо, което всяко правителство е отглеждало и угоявало 30 години и сега изведъж ги видяхме” коментира Беновска. Петров смята, че нещата са груби и непочтени и е много трудно да има справедливост. “Всякакво усилие не казвам, че е ненужно, но не вярвам в справедливостта за прехода” каза поетът. “Всъщност, ако тогава песните “Развод”, “Последен валс” вдъхновяваха, сега сякаш не можем със средствата на изкуството… твърде много се е променил психологическият и културният профил на българина. Сега можем ли да съберем 1 милион някъде?” коментира Беновска. “Не, но времето е друго. Сега има друга координатна мисловна система в днешните хора и основното е, че вече няма кауза. Ако преди 30 години имаше кауза, днес няма кауза” подчерта поетът Сашо Петров. 

Косьо Марков успя да стигне за предаването и да се включи на живо в студиото. “В състояние ли сме сега да направим някаква песен, както преди навремето “Времето е наше”, за да се обедини емоционално и духовно българинът? Какво се е променило?” попита Беновска. “Аз мисля, че хората имат нужда от надежда, от вяра. В немалка степен те са я загубили и това неизбежно се отразява, но другото, което смятам е, че такива песни не се пишат по поръчка. Това е въпрос на усещане” каза Марков. “Аз смятам, че трябва младите хора да тръгнат да правят собствения си живот, докато ние дидактично да им внушаваме вдъхновението и сетивото, което те, може би, нямат” смята Петров. “Заедно тримата направихме “На прага”, направихме “Денят” – защо да не направим и нещо друго, нещо ново. Смятам, че в тези две песни имат едно много ясно послание, макар и различно. Аз лично се чувствам щастлив, че по един или по друг начин съм могъл да участвам в това нещо. Сашо напиша прекрасни текстове, направихме и хубави клипове, така че защо не?” каза Марков. Беновска благодари за честта да работят заедно и попита дали времето е вдъхновяващо. “Според мен може да се намерят определени каузи, определени теми. “На прага” и “Денят” – са по определен казус, по определена тема, докато така всеобхватно да се обхване народопсихологията, да излязат 1 милион души – това е зад гърба ни, но аз съм щастлив, че го преживяхме” каза Петров. “Аз лично смятам, че ако човек прочете внимателно “На прага” ще види, че там има едно послание, което е общовалидно, общочовешко и това е – всеки един от нас застава в някакъв определен момент на един праг. Това на всекиго се е случвало, това може да се случи и на 15, и на 20, може да се случи и на 50 години. Има прагове в живота и това е съвсем нормално. Смятам, че ние направихме една хубава песен, която говори точно за това нещо, че човек в определен момент от живота си взима някакво решение. “За денят” е същото нещо – трябва да оставим нещата назад, тези неща, които са ни затрупали съзнанието дълги години и сега имаме тази възможност. Много хора, обаче, не го виждат това нещо по този начин. Те се оплакват, ние сме изолирани. Това е една възможност човек да преосмисли живота си. Тези две песни са успешни и аз не виждам никаква причина ние да не можем да направим и една трета песен” заключи Косьо Марков.  

Така завърши разговорът между Александър ПетровКонстантин Марков и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване “Беновска пита” по “Канал 3” и “Радио К2” на 5-ти юли 2020 година. 

Pin It on Pinterest