Сърбия стана една от страните, които купуват руски газ на най-ниска цена

Русия и Сърбия се договориха за цената на газа за следващото полугодие – $270 за 1000 куб. м, заяви президентът на Сърбия Александър Вучич след среща с президента на Русия Владимир Путин в Сочи, предаде от РИА „Новости“.

„През следващите шест месеца Сърбия ще получава газ за 270 долара на 1000 кубични метра“, заяви той, пише „Взгляд“.

Така Сърбия ще има най-ниската цената за 1000 куб. м руски газ в европейското пространство. Това каза за радиостанция „Говорит Москва“ президентът на Фонда за национална енергийна сигурност Константин Симонов, съобщава balkanist.ru.

По-рано тази година в свое съобщение „Газпром“ обяви, че е подписал дългосрочен договор за доставка на Унгария на 4,5 млрд. куб. м газ годишно за 15 години. 

Газопроводът „Балкански поток“ (продължение на „Турски поток“) стартира работа в Сърбия на 1 януари 2021 г., след което по него започна да постъпва природен газ от Русия. Участъкът, който минава през територията на Сърбия, е продължение на една от двете линии на открития на 8 януари 2020 г. „Турски поток“, по който трябва да постъпва руски природен газ в Турция, а след това в България, Сърбия и Унгария. Дължината на участъка е 403 км, а проектната мощност – 13,9 млрд. куб. м на година.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest