Общество

Санкт Петербург през ХХ век и сега

За изминалите 100 години северната столица неведнъж променя името си.

Нека сравним как е изглеждал невероятният град тогава и сега.

„Възкресение Христово“ през 1920-те – и през 2020 г.

Владимир Пресняков /Архив на Александър Николаевич Одиноков/Русия в снимка/Legion Media

В началото на XIX в. тази зона изглежда по съвсем друг начин. По специално за построяването на храма на мястото на убийството на император Александър II правят насип, увеличавайки бреговата линия към канала „Грибоедов“ (тогава той се нарича „Екатеринински“).

Канал „Грибоедов“, 1960-те – 2020 г.

Архив на Александър Николаевич Одиноков/Русия в снимки/Getty Images

А ето и гледката от другата страна на канала – от Банковския мост със знаменитите крилати лъвове, които сега са като нови – реставрираха ги преди няколко години. В далечината се вижда „Възкресение Христово“, а малко по-близо вляво – колонадата на Казанския събор.

Николски събор, 1910-те – 2010-те

Архив на Александър Николаевич Одиноков/Русия в снимки/Getty Images

При пресичането на каналите „Грибоедов“ и „Крюков“ стои бароков шедьовър – Николският събор и неговата камбанария. Гледката към него се закрива от ъглова „доходна“ сграда (с апартаменти за отдаване под наем – бел.прев.). Сега това е популярно туристическо място, а от точката на пресичане на каналите се виждат седем моста. На снимката обаче не се вижда всичко – още повече, че на тази преди отсъства пешеходният Красногвардейски мост от „доходната“ къща през канала „Грибоедов“ – построен е чак през 1957 година.

Дворцов мост, 1929 – 2017

Архив на Александър Николаевич Одиноков/Русия в снимки, Алексей Даничев/Sputnik

Това е двукрилен подвижен мост – един от символите на Петербург. Той води от Зимния дворец към Стрелката на Василиевския остров. Днешният мост е построен на мястото на временния през 1916 година. От края на 1990 г. по моста вече не минават трамваи и коне.

Голям Петерхофски дворец, 1910 г. – 2010-те

Архив на Александър Николаевич Одиноков/Русия в снимки/Legion Media

В разкошния парк „Петерхоф“ вече не се разхождат царски особи – вмесото тях има туристи. Дворецът и неговите фонтани са силно повредени при окупацията на нацистите. Но реставрацията им започва веднага след края на Втората световна война.

Дворцовия площад, 1914 – 2018

Фотостудио на Карл Були/Централен държавен архив за кино, фото и фоно документи на Санкт Петербург, Сергей Конков/ТАСС

През 1914 г. на площада пред Зимния дворец прочитат манифеста за влизане на Русия в Първата световна война. След това тук има и революционни митинги… а в днешно време е център на по-мирни събития – основно концерти.

Адмиралтейска набережная, 1916 – 2018

Архив на Александър Николаевич Одиноков/Русия в снимки/Getty Images

На парадната крайбрежна алея от Нева все още може да се види куполът на Исакиевския събор и, разбира се, шпилът на Адмиралтейството. А фактът, че са минали сто години, се забелязва само по напълно различните кораби и лодки.

Ермитаж, 1930 – 2018

Борис Игнатович/МАММ/МДФ Русия в снимки, Владимир Вяткин/Sputnik

Мощни скулптури на атланти държат покрива на входа на Ермитажа. Улица „Милионная“ по пътя към музея някога е била пешеходна, но сега по нея се движат коли и туристически автобуси.

Исакиевски събор, 1920-те – 2019 г.

Владимир Пресняков/Архив на Александър Николаевич Одиноков/Русия в снимки/Legion Media

В Петербург за почти 100 години определено има повече растителност – и коли. Около Исакиевския събор сега има натоварено движение на автомобили. В съветско време храмът не е съборен, в него е направен музей (по време на войната тук се крият скъпоценности от други музеи). Като по чудо e оцелял и паметникът на император Николай I, дори болшевиките го признават за гениален, защото ездачът стои само на две опори – рядкост за онова време.

Казанският събор, 1940-те – 2010-те

А. Скороспехов/Архив на Александър Николаевич Одинокова/Русия в снимки/Legion Media

Колонадата на събора е още една визитна картичка на Петербург. В съветско време в храма е направен Музей на религията и атеизма, а сега е действащ катедрален събор с eлегантен площад с цветя, който посреща туристите точно на Невски проспект.

Невски проспект, 1929 – 2018

Владимир Пресняков/Архив на Александър Николаевич Одиноков/Русия в снимки/Legion Media

Невски проспект е една огромна забележителност. В съветско време тази главна улица на града се нарича проспект „25 октомври“, в чест на дата на революцията от 1917 година. Всяка сграда тук има богата история. Например, невероятното здание с купол в модерен стил ар нуво е Дом на компания „Сингер“, а в съветско време тук е Домът на книгата.

Бронзовият конник, 1946 – 2013

Пьотър Клепиков/МАММ/МДФ/Русия в снимки, Татяна Башинская (CC BY 3.0)

Край паметника на Петър Велики са пораснали дървета, така че през лятото буйната растителност вече напълно закрива гледката на ездача към Адмиралтейството – но шпилът все още се вижда.

Немска църква

Карл Була/Свободни източник ; Alex ‘Florstein’ Fedorov (CC BY-SA 4.0)

Както виждаме, обликът на Петербург не се е променил кардинално. Но има и изключения – като немската църква, която в съветско време е преустроена в конструктивисткия Дворец на културата на работниците в комуникацията… Сега е трудно да се повярва, че между двете сгради има нещо общо.

Литейний мост, 1910-те – 2018 г.

Свободни източници;Алексей Даничев/Sputnik

Този мост над Нева е открит още през 1879 година. Сложният механизъм повдигa моста… настрани! През 60-те години на миналия век той претърпява мащабна реконструкция и едва след това участъкът на моста започва да се издига нагоре, както сме свикнали да го виждаме сега.

източник: RUSSIA BEYOND

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest