Общество

Самурската гора: единствената тропическа гора от лиани в Русия

Тази субтропическа джунгла с лиани и орхидеи всъщност е остатък от древна реликтова гора, която господства в Кавказ преди милиони години.

Дагестан е планинска република в руския Кавказ, която привлича туристи от цялата страна с величествените си скали и каньони. Но в югоизточната ѝ част, на границата с Азербайджан, има място, което е уникално за Русия: истинска джунгла с лиани и орхидеи.

Най-северните тропици

Legion Media

В делтата на р. Самур се крие единствената гора от лиани в Русия. Въпреки че тя е част от Самурския природен резерват, е трудно да се нарече място за безгрижни разходки. Всъщност, тя е гъста, непроходима гора, където короните на дърветата скриват небето. Самурската гора е остатък от реликтова гора, покривала Дагестан преди милиони години. С други думи, тя помни динозаврите!

Legion Media

Климатът там е субтропичен, като по брега на Черно море, но джунглата е оцеляла само там. И това е най-северната субтропическа гора в света.

Legion Media

Гигантски чинари, които обикновено растат в Азия и в южните части на Северна Америка, се издигат в Самурската гора. В Дагестан те достигат височина от 50 метра. Корковите дъбове растат до 20 метра. А под тях, на земята, има дълбоки извори, които хранят местната флора и фауна.

Зоркий/dzen.ru

„За нас, жителите на северните региони, това вероятно не е съвсем гора – не видяхме никакви борове – само дъбове, брястове и други, но видяхме как растат лианите“, пише Анна Ватолина. „Винаги съм си мислела, че лианите са издънки от дървета, а се оказва, че растат самостоятелно от земята и се прикрепват към клоните на съседните дървета. Дори имахме шанс да се полюлеем на една от тези лиани!“.

Зоркий/dzen.ru

„Невероятно място! Истинска джунгла!“, пише Алексей Кузнецов. „Но трябва да си вземете екскурзовод – без него няма да видите и една десета от интересните места!“.

800-годишен чинар

Зоркий/dzen.ru

Когато сте в Самурската гора, имате чувството, че тук никога не е стъпвал човешки крак. Всъщност, не е лесно да стигнете дотам (в гората, естествено, няма асфалтови пътища), но все пак мястото е една от основните атракции в Дагестан.

Зоркий/dzen.ru

Едно дърво дори фигурира на картата. Това е вековен чинар, едно от най-старите дървета в Русия. Според различни източници гигантското растение е на 700-800 години, но все още е сравнително младо. Подобни дървета живеят по 1000 и над 1000 години. За да се обиколи стволът му, е нужно ръце за ръце да се хванат 15 души.

Диви орхидеи

Legion Media

Много от растенията и животните в гората са в руската Червена книга. Тук мигрират редки птици, за да прекарат зимата, в блатата цъфтят лотуси, а в дъбравата има евкалипт и нахут.

Legion Media

Едно от най-красивите места в Самурската гора е поляна с диви орхидеи. В годините на СССР тя е собственост на совхоз (вид държавно селскостопанско предприятие в СССР).

Зоркий/dzen.ru

Има планове там да се гледат орехи, но поради кризата след разпадането на СССР земята е изоставена и е превзета от диви орхидеи. Дагестанските орхидеи  са по-малки от азиатските си братовчеди, но са не по-малко красиви, особено когато цъфтят през пролетта. Естествено, забранено е да се късат – може само да ги снимате и да им се наслаждавате.

Зоркий/dzen.ru

На брега на р. Самур дори има специални места за отдих на открито.

автор: ЕЛЕОНОРА ГОЛДМАН

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest