Общество

Салатата на полковника: ястие за истински мъже от СССР

Да дадем шанс на черния дроб от треска и да видим как се приготвя и сервира в Русия.

Опитайте го като салата или разядка с брускети.

Колкото и странно да изглежда черният дроб от треска, на пръв поглед простото ястие, но и невероятен деликатес, е много обичано в Русия. Честно казано, първоначално доста ми липсваше в Нидерландия, докато не го открих в местните магазини.

Защо черният дроб от треска е толкова полезен? В умерени количества той помага за подобряване на зрението (витамин А), заздравяване на костите (витамин Д), както и за подобряване на работата на сърдечната и умствената дейност (Омега-3).

Несъмнено той има странна миризма и не е най-фотогеничният продукт на света. Но е важно как се приготвя и сервира.

Салатата на полковника (Полковнички) е много популярна в съветски времена. Тя заема залсужено място в много столови и ресторанти, както и на домашните трапези.

Ястието вероятно получава името си поради факта, че се приготвя с тежки и висококалорични съставки, обичани от силните мъже. Още повече, че консервираната храна се асоциира с гозбите за армията. Тя обаче не може да се определи като простичка, защото студеният черен дроб се смята за деликатес в Съветския съюз, поради което е кръстен в чест на високопоставен полковник.

Основните съставки на салатата са консервиран черен дроб от треска, яйца, лук и краставица. Има много варианти на тази салата с твърдо и крема сирене, които я правят по-хранителна. От друга страна някои хора добавят много свежи зеленчуци като стрък целина, за да стане по-лека. Разбира се, с повече зеленини салатата само ще стане по-добра. Няма нужда от дресинг, защото студеният черен дроб е мазен. Аз се придържам към класическата рецепта. Добавих само микс от семена от копър, черен пипер и сол, както и няколко капки лимонов сок и лимонова кора за допълнителен вкус.

Тази комбинация с простички съставки създава едно истински специално ястие. Можете да го сервирате на тънки брускети или на листа от маруля.

Съставки (предястие за 6-8 порции):

Юлия Мулино

  • Консервиран черен дроб от треска – 200 г
  • Яйца – 3 бр.
  • Краставица – 2 бр. (150 г)
  • Зелен лук – 1-2 стръка
  • Копър – 50 г
  • Магданоз – 20 г
  • Сол, черен пипер – на вкус
  • Семена от копър – на вкус (по избор)
  • Лимонов сок и кора – на вкус (по избор)

Начин на приготвяне:

Поставете черния дроб от треска на хартия, за да попие излишната мазнина.Юлия Мулино

Сварете яйцата и ги нарежете на малки кубчета.Юлия Мулино

Обелете краставицата и я нарежете на малки кубчета.Юлия Мулино

Нарежете дроба в чиния.Юлия Мулино

Смесете зеленените и зеления лук в купа.Юлия Мулино

Разбъркайте всичко и опитайте преди да посолите, защото черният дроб от треска вече е солен. Добавете няколко капки лимон и лимонова кора по желание, както и черен пипер и семена от копър на вкус.Юлия Мулино

Сложете салата в подходяща купа или сервирайте върху брускети или листа от маруля. Насладете се на вкуса ѝ веднага!Юлия Мулино

автор: ЮЛИЯ МУЛИНО

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest