Общество

СЪБОРЪТ НА ОВЦЕВЪДИТЕ ЗАПОЧВА НА ГЕРГЬОВДЕН С КУКЕРИ, ГАЙДИ И КАРАКАЧАНИ 

С много настроение и емоции навръх Гергьовден, 6 май, точно в 11,00 ч. край Петропавловския манастир, обл. Велико Търново ще започне десетия Национален сбор на  овцевъдите.

         Началото ще поставят кукерите джумали от с. Калугерово, Пазарджишко, чийто ритуален танц ще прогони злите сили и ще донесе благодат. След тях поляните край Петропавловския манастир ще се огласят от прочутия смолянски народен оркестър „101 каба гайди“.

         Музиката  и традициите на древните номадски пастири каракачаните ще оживеят в изпълненията на танцовия състав „Кацандонис“ -Карлово.

         Над събора ще се извиси гласът на родопският славей  Златина Узунова и възпитаниците и от школата за народно пеене към НЧ „Христо Ботев-1871“-Смолян.

          Юбилейното издание на Събора на овцевъдите ще е истински празник на българското и ще съчетае най-традиционния поминък – овцевъдството с народната битова култура и фолклор.

         Програмата на събитието от 6 до 8 май е наситена изложения на животни (овце, кози, лами, коне, кучета, магарета), атрактивни фермерски състезания по ръчно доене, стрижба с овчарска ножица, майсторско обезкостяване на агнета, най-тежък коч, теглене на товари от коне тежковоз, най-добри продукти от овче/козе мляко.На събора ще има селскостопанска техника, оборудване, фуражи, био пазар,  фермерски продукти от овче и козе мляко и месо и зони за директни продажби.  

         Повече от 70 ще са участниците в традиционното изложение на занаяти, а неповторими семейни преживявания ще предложи етно възстановката „ЧифликЪт“. Старовремска кухня в шоуто „В търсене на изгубения вкус“,  гергьовски курбан с Ути Бъчваров, разнообразни кулинарни зони и чевермета, нестинари, хоротеки, народни веселби, големи вечерни концерти и още много атракции очакват посетителите. 

         Повече от 2500 изпълнители ще представят фолклор от цяла България в съпътстващия Десети Национален фолклорен конкурс „Заблеяло ми агънце“, който тази година е подкрепен от Министерство на културата.

        Националният събор на овцевъдите в България се е организира от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА), със съдействието на Министерството на земеделието на Република България и подкрепата на общините Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица. Събитието се провежда ежегодно край Петропавловския манастир от 2012 г. и до сега е  привлякло над  800 000  посетители от страната и чужбина.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest