Общество

Събития в България по повод Европейския ден на езиците 2023

Европейският ден на езиците се отбелязва всяка година на 26 септември по инициатива на Европейската комисия и Съвета на Европа.

Целта на празника е да насърчи хората от всички възрасти да изучават чужди езици и да повиши осведомеността за езиковото многообразие в Европа.

За да отбележи Европейския ден на езиците тази година ГД „Писмени преводи“ на Европейската комисия организира следните събития:

Днес, на 26 септември от 12.00 до 14.00 ч. в клуб „The Steps“ на ул. „Братя Миладинови“ №12 в София ще се проведе Езиково кафене за всички, които имат интерес към езиците – и начинаещи, и напреднали. Гостите ще имат възможност да поговорят директно с носители както на големите, така и на по-малко разпространените езици и да научат и упражнят нови думи и изрази. Участието в Езиковото кафе или направо на място.

На 30 септември (събота) от 11.00 до 14.30 ч. на площада пред Народния театър „Иван Вазов“ Езиков панаир ще събере на едно място осемнайсет езика, двайсет културни института, посолства и институции, работещи в сферата на лингвистиката, културата и образованието. Ще има музика, шатри, информационни щандове, разговори, забавни игри и награди.

До 30 септември (събота) ще бъде активна традиционната онлайн игра „Открий богатството на европейските езици“. Тези, които успеят да отговорят правилно на въпросите в интерактивната викторина, ще участват в томбола за разпределяне на атрактивни награди. Томболата ще се тегли на 1 октомври (неделя).

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest