С респектираща изложба за ценители и лауреатите от конкрса „Христо Фотев“ Бургас ще гостува в НДК на 20 май

Във връзка с 40-годишния си юбилей НДК посреща две интересни събития, представящи културния потенциал на Бургас.

Инициативата се организира съвместно от НДК, Община Бургас и галерия „Петко Задгорски” на 20 май и домакин на събитията са Арт галерията на НДК и Литературен клуб „Перото”.

Селектирани произведения от фонда на Бургаската художествена галерия „Петко Задгорски” ще бъдат подредени в Арт галерията от 18.00 часа на 20 май. Експозицията ще отбележи два големи юбилея – 40 години от създаването на НДК и 75 години от създаване на бургаската галерия.

Изложбата включва 30 избрани картини на знаковите художници Атанас Яранов, Георги Баев, Георги Божилов, Генко Генков, Емил Стойчев и Иван Вукадинов. Това са творци с респектиращо по значимост художествено творчество, без което не може да си представим българското изкуство. Впечатляващата експозиция, събрала шест от знаковите фигури от културното ни наследство на 70-те и 80-те години на XX век ще гостува в НДК до 15 юни.

Лауреатите от Националния конкурс за поезия „Христо Фотев“ ще представят свои стихове в уютната атмосфера на Литературен клуб „Перото“, отново на 20 май от 16.30 часа. Така Бургас – „Градът – най-хубав на земята”, както пише приживе в стихотворението си „Улицата ме изпълни…” големият поет Христо Фотев, ще представи есенция от съвременна поезия за всички гости и почитатели на литературата.

В програмата са включени Аксиния Михайлова, която е носител на отличието през 2010 г., Росен Друмев награден през 2012 г., Йордан Ефтимов първенец през 2014 г., Иван Сухиванов, носител на наградата през 2016 г. и Цвета Делчева, наградена през 2020 г.

Стихове на първия носител на пластиката „Златно перо” – Тома Бинчев и Александър Секулов, носител на отличието през 2018 година ще бъдат поднесени от водещия Христо Симеонов.

Литературната награда е учредена през 2008 г. от Община Бургас съвместно със Сдружението на български писатели, СБП и Министерството на културата. Връчва се през година на 25 март, когато е рожденият ден на поета Христо Фотев.

Молим посетителите в Арт галерия – НДК и Литературен клуб „Перото” да спазват всички противоепидемични мерки.

Pin It on Pinterest