Общество

С какво се обличат децата на Николай II?

Децата на последния император са възпитани в скромност, това се отнася и до гардероба им.

По-малките дъщери понякога износват дрехи на по-големите, а Алексей почти винаги ходи във военна униформа.

Семейство Романови се смятат за една от най-богатите европейски династии, но Николай II и Александра Фьодоровна изобщо не глезят децата си. Княгините се обличат с вкус, но просто – не може да бъдат обвинени в мания по модните дрехи. Царевичът, както всички мъже от императорското семейство, от детство носи униформа на полковете, които ръководи.

Великите княгини

Първите четири деца на император Николай и императрица Александра Фьодоровна са момичета. Имената им са Олга, Татяна, Мария и Анастасия, от най-голямата до най-малката. И в детството, и вече като момичета, те се обличат почти еднакво. Детските рокли на княгините са ушити от батист, коприна и крепдешин с богата украса от дантела.

Държавен Ермитаж

Държавен Ермитаж

Все пак дори малките деца са задължени да спазват дворцовия етикет, така че по време на тържества малките княгини са облечени в церемониални рокли от тежък брокат, украсени с букли, коприна и дантела. Носенето на такова облекло в руски стил на официални събития е направено задължително от Николай I през 1834 година.

Държавен Ермитаж

Запазени са и няколко ветрила на великите княгини. Първото е семпло, детско, изработно от газ плат с рисунка от боя. Второто очевидно е елемент от вечерния гардероб, украсено е с брокат.

Държавен Ермитаж

Александра Фьодоровна често облича момичетата по двойки – Татяна и Олга по един и същ начин, и по-малките Мария и Анастасия също еднакво. Първите официални придворни тоалети на големите дъщери са идентични. Роклите могат да бъдат разграничени само по дължината на шлейфа и малките бродирани инициали на талиите им. Тоалетите на сестрите са ушити за 300-годишнината на династията Романови и са произведени в Санкт Петербург.

Държавен Ермитаж

Императрица Александра Фьодоровна е редовен клиент на ателието на Август Бризак, затова и с течение на времето вече порасналите княгини също получават дрехи от тази работилница. За Олга е създадена нежна рокля от газ, сатен и коприна, украсена с дантела.

Държавен Ермитаж

За Татяна – газена рокля, украсена със стъклени мъниста, изкуствени перли и ресни.

Държавен Ермитаж

Също такава „летяща“ рокля в розови цветове е създадена и за Мария.

Държавен Ермитаж

За нея от Бризак е поръчано кремаво палто с кожена гарнитура и декорация на талията.

Държавен Ермитаж

Цесаревич Алексей

Не само момичетата износват дрехите една на друга. с Алексей е направено същото, той износва дрехите на една от сестрите. В царското семейство малките деца са облечени еднакво до около 3-годишна възраст, така че роклята на снимката по-долу принадлежи на престолонаследника!

Държавен Ермитаж

Едва от 3 или 4-годишна възраст момчетата започват да се обличат в мъжки дрехи. Най-често това са блузи и панталони, пъхнати в ботуши.

Държавен Ермитаж

Алексей има парадна униформа от ранна детска възраст. Този кадифен костюм с елементи на парадна военна униформа е направен, когато Царевича е само на една година.

Държавен Ермитаж

След като навършат 7 години момчетата започват да носят само военни униформи, тъй като при раждането са записани на военна служба. Алексей е записан в лейбгвардията на Егерския полк, чийто началник е самият император.

Държавен Ермитаж

Такава е традицията – членовете на императорското семейство могат да ръководят десетки полкове. Алексей е началник на 14-ти Грузински Гренадирски полк и е зачислен в списъците на Уралската казашка сотня на Негово Величество и собствения конвой на Негово Величество, затова носи и прилежащите им униформи.

Държавен Ермитаж

Рядка причина за промяна на облеклото за мъжете от императорското семейство може да стане маскарад – такъв боярски кафтан е направен за Алексей през 1910 година.

Държавен Ермитаж

На много снимки Царевича може да се види в моряшки костюм и шапка без козирка. През XIX век в Европа моряшкият костюм се превръща в модерна версия на детски костюм – и децата на Николай II също го носят.

Държавен Ермитаж

Може да научите повече за децата на Николай II на изложбата „Децата на последния руски император. ОТМА и Алексей“, която ще бъде показана в Ермитажа от 19.05.2023 г. до 10.09.2023 г.

автор: СОФИЯ ПОЛЯКОВА

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest