Общество

С какво руснаците поздравяват всички мъже на всеки 23 февруари?

Ще ви разкажем какво точно празнуват руснаците на този ден, защо празникът се нарича „ден на крема за бръснене“ и как всичко това е свързано със Сталин.

Ако трябва да опишем накратко какво е 23 февруари за руснаците, бихме казали следното: това е мъжкият еквивалент на Международния ден на жената. Само че за разлика от внесения от Запада 8 март, 23 февруари е изцяло руско изобретение.

През годините тази дата многократно е променяла значението си и в крайна сметка се е превърнала в един от двата празника на пола (вторият, както се досещате, е Международният ден на жената). Точно както повечето руснаци свързват 8 март с цветя, шоколади и сертификати за посещение на козметичен магазин, а не с борбата за равенство, така и 23 февруари се е настанил в масовото съзнание с чорапите и крема за бръснене… Но как се стига до това?

Как се стига до празника?

Петроград. 23 февруари 1919 г. Първият военен парад на Работническата червена армия (репродукция)

Петроград. 23 февруари 1919 г. Първият военен парад на Работническата червена армия (репродукция)ТАСС

23 февруари става празник по времето на Съветския съюз. За първи път датата е отбелязана през 1919 г. и за това има няколко повода.

На 28 януари 1918 г. съветите приемат декрет за създаване на собствена армия. Две седмици по-късно, на 11 февруари, те издават указ за създаването на флота. И двете събития са важни за новата власт и първата годишнина е трябвало да бъде отбелязана, но поради бюрократични забавяния болшевиките не успяват да обявят празника навреме. На 17 февруари 1919 г. болшевиките планират благотворителна акция, при която населението трябва да дари подаръци на войниците от Червената армия. Акцията е наречена „Ден на червения подарък“. Но също така се пада в грешния ден – понеделник. Затова решават да отпразнуват и трите събития в един и същи ден, в предстоящата неделя, която е на 23 февруари. 1918 - 1919

1918 – 1919Яков Щейнберг/МАММ/МДФ/Russia in photo

Петгодишнината е отпразнувана в голям мащаб и на нивото на всички профсъюзи. Но не на 28 януари или 11 февруари – дните на подписване на декретите, а на 23 февруари, както при първия път. Празникът получава ново официално име – Ден на Червената армия и флота. Според историците именно тогава започват опитите да се измисли някакво събитие, което да оправдае 23-тото число.

Конструиране на мита

Краснознаменният Балтийски флот

Краснознаменният Балтийски флотК. Куличенко/Sputnik

През същата година в списание „Военна мисъл и революция“ се твърди, че първата част на Червената армия, която участва в сражения в северозападната част на страната (има се предвид Първата световна война), е сформирана на 23 февруари.

На следващата година списание „Военен вестник“ публикува фотокопие на същия Ленинов указ за организацията на Червената армия, но този път с фалшивата дата 23 февруари.Червеноармейци, 1919 г.

Червеноармейци, 1919 г.ТАСС

През втората половина на 1930-те години подкрепа получава и друга версия: на 23 февруари 1918 г. край Псков и Нарва се провежда решително сражение между Червената армия и германските войски, в което червените за първи път побеждават.

След Сталин е установено, че в този ден германската армия е била на 55 км от Псков и на 170 км от Нарва. Някои историци, като Сергей Найда, смятат, че изобщо не е имало значителни сражения и че в основата на празника са митингите в Петроград (днешен Санкт Петербург) и масовото постъпване на доброволци в Червената армия след публикуването на призива на Ленин „Социалистическото отечество в опасност!“ за германското настъпление. Други, като историка Вадим Ерлихман, смятат, че може да става дума за около 300 латвийски стрелци, които са се опитали да дадат отпор на германците в гр. Валка. Но, съдейки по архивите, те не са спечелили.23 февруари 1964 г.

23 февруари 1964 г.ТАСС

В полза на версията, че в зората на своето съществуване червеноармейските отряди са били в общи линии безполезни, говорят и думите на самия Ленин: на 25 февруари 1918 г. в статията „Труден, но необходим урок“ за вестник „Правда“ той пише: „Мъчително позорни съобщения за полкове, които отказват да поддържат позициите си, за отказ да защитават дори Нарвската линия, за неизпълнение на заповедта да се унищожава всичко и всички при отстъпление; да не говорим за бягствата, хаоса, безоръжието, безпомощността, безделието… В Съветската република няма армия“.

Официалната идеология обаче продължава да стои зад версията за „победата при Псков и Нарва“. Въпросът е поставен от Йосиф Сталин в заповедта от 23 февруари 1942 година. „Младите отряди на Червената армия, които първи влизат във войната, разбиват германските нашественици при Псков и Нарва на 23 февруари 1918 година. Ето защо именно 23 февруари 1918 г. е обявен за рожден ден на Червената армия“, гласи документът.

Ден на всички мъже

25 февруари 1968 г., Москва

25 февруари 1968 г., МоскваВиктор Будан, Владимир Савостянов/ТАСС

Версията за „поражението при Нарва и Псков“ дълги години се поддържа от съветската държавна пропаганда. На този ден става традиция да се провеждат тържествени партийни събрания и да се празнува във военните отряди, ротите, университетите и училищата.

По повод годишнината откриват музеи и изложби, както и военните спортни състезания за ученици.

23 февруари става особено популярен след Втората световна война, когато се повишава духът на патриотизма. През 1946 г. празникът отново е преименуван: вместо Ден на Червената армия и флота той става Ден на Съветската армия и флота. Това име остава непроменено до 1991 година.23 февруари 1991 г., Ленинград

23 февруари 1991 г., ЛенинградНиколай Адамович, Николай Беркетов, Вячеслав Евдокимов/ТАСС

След разпадането на Съветския съюз празникът получава сегашното си име – Ден на защитника на Отечеството. И ако по-рано този ден беше работен за всички съветски граждани (с изключение на военнослужещите), от 2002 г. той е почивен за всички в страната.

В същото време значението му се размива. Вече за 23 февруари поздравяваме всички мъже без изключение, независимо дали някога са служили в армията. Въпреки това на този ден все още се радва на популярност военната тематика – като камуфлаж и военни песни.

Празник на пяната за бръснене

Подобно на 8 март, на 23 февруари в Русия е прието да се дават малки подаръци на всички мъже. Тази традиция е разпространена в семействата, училищата, предприятията и особено в офисите.

В навечерието на всеки 23 февруари женската половина от персонала тайно обсъжда план за празнуване и подаръци за мъжете, а като по правило като поздрав звучат думи за „силния пол“, за „силата, смелостта“ и други атрибути на мъжествеността. Между другото, мнозина се опитват да измислят нетрадиционен формат за такъв поздрав.

„Сутринта на работа ни посрещаха момичетата в пъстри рокли, раздаваха ни кола и хамбургери и ни снимаха. А след това обикаляха с тесни панталони и бели ризи, с вратовръзки и пистолети, раздаваха задачи (получих безплатни целувки от всички момичета, един пич вдигна едно момиче 10 пъти) и раздаваха „погребални урни“ – термочаши с логото на компанията“, спомня си потребител с никнейм SnakeAiz.

„А на нас за празника момичетата ни подариха шапки за баня, някои с формата на пилотски шлемове, други – на пилотки. След това сложиха масата и от компанията ни пуснаха по 4500 р (около 50 евро) на картата“, казва Technar.

По-често обаче има ограничен бюджет за поздравления (защото всеки служител обикновено подарява подаръци от собствения си джоб), така че мнозина дават някакви малки подаръци. Сред най-предпочитаните са химикалки, чаши, чорапи, душ гелове, бележници, календари и, да, крем за бръснене.

Последното се е превърнало едва ли не в олицетворение на стандартния подарък за 23 февръари.

Ежегодно чорапите и бръснарските принадлежности, както показват анкетите, си остават едни от най-нежеланите подаръци, но на места в Русия пяната и самобръсначките все още се изкупуват преди всеки 23 февруари, а медиите иронично публикуват подбори с най-добрите бръснарски принадлежности за всеки бюджет.

автор: ЕКАТЕРИНА СИНЕЛШЧИКОВА

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest