С какво новата руска ваксина срещу коронавирус „ЭпиВакКорона“ се отличава от първата – „Спутник V“?

Новата ваксина беше наречена „ЭпиВакКорона“ и тя е коренно различна от предшестващата я.

На 14 октомври 2020 г. в Русия е регистрирана втората ваксина срещу коронавирус, заяви руският президент Владимир Путин на среща с членове на правителството.

„Бих искал да започна с приятната информация, че новосибирският център „Вектор“ [Държавен научен център по вирусология и биотехнологии] регистрира днес втората руска ваксина срещу коронавирус „ЭпиВакКорона“, каза Путин.Sputnik

Вицепремиерът Татяна Голикова поясни, че ваксината е различна от първата – „Спутник-V“, регистрирана през август 2020 година. За създаването на първата ваксина учените от Руския национален изследователски център по епидемиология и микробиология „Н. Ф. Гамалея“ са използвали вирус-носител – той доставя в организма на човека генетична информация за коронавируса и предизвиква имунен отговор. Такава ваксина се нарича векторна.

„ЭпиВакКорона“ не е от вирус-носител, а от изкуствено съединени къси фрагменти от вирусни протеини-пептиди – чрез тях „имунната система се учи и допълнително разпознава и неутрализира вируса“, обясни Голикова. Именно такива ваксини същият център произвежда и за борбата с ебола.

Преди регистрацията ваксината премина през две фази на клинични изследвания, поясни генералният директор на „Вектор“ Ринат Максютов. В първото изследване участвали 14 доброволци, които знаели какъв препрат ще им бъда инжектиран. Във втория етап взели участие 86 души. 43 доброволци получили ваксината „ЭпиВакКорона“, а 43 други участници – плацебо.Доброволци вземат участие в пострегистрационните изпитания на руската ваксина срещу COVID-19

Доброволци вземат участие в пострегистрационните изпитания на руската ваксина срещу COVID-19Сергей Бобилев/TASS

„Здравето на всички участници в изследването е добро. Двама от тях показаха краткотрайна лека болка на мястото на инжектиране един ден след ваксинацията. Реакцията беше очаквана, тъй като в състава на ваксината влиза алуминиев хидроксид“, каза Максютов относно допълнителните изследвания на ваксината.

Първите 60 000 дози от новата ваксина ще бъдат пуснати в близко бъдеще, след което „Вектор“ ще започне да провежда клинични изследвания в различни региони в Русия – общо 40 000 доброволци ще вземат участие в опитите, включително 150 души над 60 години, които влизат в рисковата група.

Ваксината трябва да влезе в продажба от 1 януари 2021 г., според сайта с данни на държавния регистър на лекарствата.

Междувременно 13 000 доброволци взеха участие в изследването на първата ваксина „Спутник-V“, каза Голикова.

Освен това в първата фаза на изпитания е третата руска ваксина, която е създадена в Центъра за изследване и разработка на имунобиологични препарати „Чумаков“ при Руската академия на науките. Според генералния директор на научния център Айдар Ишмухаметов неговата ваксина потенциално може да даде имунитет от Covid-19 в продължение на десетилетия.

източник: RUSSIA BEYOND

Pin It on Pinterest