Общество

С-500 ще осигури принципно ново ниво на защита

Противоракетната система от ново поколение С-500 „Триумфатор-М“ има много от най-добрите характеристики в своя клас, а интегрирането ѝ в съществуващата система за ПВО и ПРО позволява въвеждане на защита на принципно ново ниво.

Преди приемането на С-500 на въоръжение The National Interest разказа за възможностите на това оръжие и предполагаемата сфера на използване.

„Триумфатор“ (позната още като „Прометей“) ще бъде приета на въоръжение през 2021 г., заяви по-рано заместник-министърът на отбраната на Русия Алексей Криворучко. Тактико-техническите характеристики на системата са засекретени, по данни от открити източници се знае, че С-500 може да сваля балистични ракети на разстояние от 600 км, а вражески самолети – на 500 км. Входящата в арсенала на комплекса ракета 77Н6 е предназначена за прехват на хиперзвукови цели и бойни блокове на балистични ракети. По-рано с тях можеше да се бори само стратегическата система за ПРО А-135 „Амур“, която покрива Москва и Централния промишлен район, пише „Российская газета“.

„Триумфатор“ може да се похвали с много от най-добрите характеристики за своя клас. Системата може да обстрелва до 10 сложни цели (бойни блокове на междуконтинентална балистична ракета) и да дава целеуказания на няколко десетки по-прости обекта, типове самолети и крилати ракети. Впрочем за последните има високоефективни системи С-300/400, а С-500 ще заема специализирана ниша за защита срещу хиперзвукови и балистични ракети. По данни на разработчика на комплекса, С-500 може да сваля сателити в ниската орбита.

Малко вероятно е силите за ПВО да се превъоръжат от С-400 „Триумф“ с С-500 „Триумфатор“ – новата система е скъпа и нейните задачи са различни. Най-вероятно двата комплекса ще работят заедно, допълвайки се един друг, пише авторът на публикацията Марк Епископос.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest