С-500 ще може да унищожава хиперзвуково оръжие в космоса

С-500 „Прометей“ ще може да унищожава хиперзвуково оръжие в околоземното пространство, каза в интервю за „Червена звезда“ главният командир на Въздушно-космическите сили (ВКС) Сергей Суровикин.

По-рано за това, че С-500 ще може да прехваща цели на стотици километри от Земята, говори и генералният конструктор на концерна-разработчик „Алмаз-Антей“ Павел Созинов, предаде РИА „Новости“.

Според Суровикин техническите характеристики на С-500 позволяват този комплекс да се причисли към първо поколение системи за противокосмическа отбрана.

„Заложените в системите С-500 характеристики позволяват да се унищожават не само аеродинамични и балистични цели, но и хиперзвукови оръжия от всички модификации, включително в близкия космос“, отбеляза главнокомандващият.

Той също така изрази увереност, че аналози на тази система не съществуват.

С-500 „Прометей“ е от ново поколение противовъздушни ракетни системи „земя-въздух“. Това е универсален комплекс с далечно действие и височинен прехват, с повишен потенциал за противоракетна отбрана (ПРО). Перспективната система е способна да унищожава не само балистични, но и аеродинамични цели (самолети, хеликоптери), както и крилати ракети.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest