С-500 е с 15-20 години по-напред от западните системи за ПВО

Немското списание Focus е впечатлено от възможностите на руската система С-500 „Прометей“.

Изданието реагира на новината, че занитно-ракетната система (ЗРК) С-500 „Прометей“ ще започне да навлиза в руската армия през 2020 година. В статията се отбелязва, че системата е с 15-20 години пред американската и западната система за ПВО, пише „Российская газета“.

Новото оръжие е в състояние да поразява хиперзвукови ракети и спътници в космоса. Невидимите самолети също ще бъдат лесна мишена за него.

Изданието цитира главнокомандващия на ВКС на Русия генерал-полковник Сергей Суровикин, който нарече С-500 „първото поколение оръжия за противокосмическа отбрана“.

„С една дума, комплексът е истинско „всеядно животно“, което е с 15-20 години пред конкурентните системи на Запада“, заключава авторът. „Още през 2019 г. китайските експерти подозираха, че С-500 е най-модерната система в руската армия и вероятно в целия свят“.

Въз основа на характеристиките на „Прометей“, който има обхват до 600 км, анализаторът предполага, че той може да се използва и за унищожаване на метеорити или други небесни тела.

По-рано американските медии, позовавайки се на американското разузнаване, съобщаваха, че по време на тестовете С-500 е ударил въздушна цел на рекордно разстояние от 481,2 километра.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest