С-350 „Витязь“ увеличава четири пъти защитата на Русия от крилати ракети

Най-новата система за противовъздушна отбрана „Витязь“ С-350 ще увеличи с четири пъти ефективността на отблъскване на масивни атаки от крилати ракети по важни руски обекти.

В рамките на държавната програма за въоръжение в близко бъдеще се планира доставката на противовъздушни системи С-350 към военни части на ВКС и флота, съобщи руското министерство на отбраната, цитирано от „Российская газета“.

В момента в руската армия има само един „Витяз“ – в началото на годината първият образец на С-350 беше получен от Академията за въздушно-космическа отбрана „Маршал Жуков“ в Твер. Новата техника се изучава от преподавателите на университета, след което на тази база ще се организира преквалификация на военните части.

Особеностите на „Витязь“ са всестранността и повишената производителност на стрелбата. Последното е постигнато чрез използването на противовъздушни ракети с активна самонасочваща се глава – приближава се до целта, такава ракета се проследява самостоятелно, без да се нуждае от помощ от земята. А направляващите канали на многофункционалните радари се освобождават, за да се съсредоточат над нови цели. Между другото, в комплекса може да има два или три такива радара – отново, за да се увеличи ефективността на изстрелване и жизнеспособността на самия „Витязь“. Боекомплектът от управляеми ракети е четири пъти по-голям от този на системата за ПВО „Триумф“.

В състава на комплекса са включени превозно средство за бойно управление, многофункционални радари и две пускови установки с 12 ракети всяка. Техническите възможности на радарите и управляващите превозни средства позволяват едновременно стрелба по 16 цели, насочвайки по 2 ракети към всяка. „Витязь“ може да работи в напълно автоматичен режим: компютърът сам избира метода за поразяване на всяка цел и го прави много по-бързо и по-точно от човек. Това свойство е особено ценно по време на масови нападения – артилеристите го наричат ​​“звездно“ – когато едновременно възникват заплахи от различни посоки.

В учебния център в Гатчина с първия „Витязь“ сухопътните войски на Рускта федерация симулираха едновременна атака на 24 „самолетни“ цели от цял ​​свят. Електрониката без проблем неутрализира всички заплахи.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest